33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

379 novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
U protekla 24 sata zabilježeno je 379 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.058. Među njima je 1.761 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 147 bolesnika. U protekla 24 sata preminulo je 28 osoba. Testirano je njih 4.669, izvjestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno 224.954 osoba zaraženih novim koronavirusom. 216.280 osoba se opravilo, od toga 1.004 u protekla 24 sata. Ukupno preminulih od posljedica infekcije je  4.616 osoba.

Do danas je testirano 1.118,525 osoba. U samoizolaciji su trenutno 17.382 osobe.

Ako je suditi prema onom što savjetnici sugeriraju Nacionalnom stožeru civilne zaštite, trenutne epidemiološke mjere produžit će se barem do polovice veljače, a moguće i do ožujka jer ništa ne jamči da se situacija neće pogoršati i s postojećim ograničenjima, piše u nedjelju Jutarnji list, a prenosi HINA.

Kako ističu, pitanje je što će se događati nakon sutrašnjeg početka nastave za niže razrede i maturante jednako i kako će na širenje epidemije utjecati nedavna blagdanska okupljanja i godišnji odmori koje su mnogi proveli izvan svojih mjesta stanovanja, piše Jutarnji. Dodaju da su sličnog razmišljanja i u drugim zemljama EU, koje ne predviđaju skoro otvaranje. Sve u svemu čini se da bi kucanje na vrata stožeru s pojedinim zahtjevima za popuštanje mjera mogla ostati uzaludno barem do 15. veljače.

Trenutno, manje od 300 zaraženih na 100.000 osoba i dalje je povoljan trend, no u Stožeru kažu da bi tek daljnji pad odnosno takva tendencija epidemije mogla biti razlog za promišljanje o ublažavanju mjera, no još je prerano za konkretan odgovor. Na tom je tragu i jučerašnja izjava prof. dr. Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, koja je rekla da “treba pričekati do početka ožujka jer zima pogoduje širenju kapljičnih infekcija, pa i korone”, piše današnji Jutarnji list.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno