24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

40. obljetnica pobjede koja je Vinkovce lansirala na nogometnu kartu bivše države

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

40. godina ulaska u prvu saveznu ligu, zlatna generacija vinkovačkog Dinama proslavit će u utorak 7. lipnja u 17 sati revijalnom utakmicom s gostima Dinama ZG ’82.

Foto: HNK Cibalia
Arhiva: HNK CIBALIA VINKOVCI

„Kraj susreta. Po prvi puta Vinkovčani imaju prvoligaša, a ovdje u gradu na Bosutu bit će danas velikog slavlja!, odjavio se Mladen Delić 6. lipnja 1982. godine s tadašnjeg stadiona Mladosti zaključujući prvi izravni televizijski prijenos iz Vinkovaca.

Tri puta Sulejman Halilović i po jednom Nenad Lušić i Ivica Tunjić za 5:0 u mreži zeničkog Čelika i povijesni ulazak Dinama Vinkovci u društvo najboljih.

Arhiva: HNK CIBALIA VINKOVCI

Sastav: T. Radić, Bogdan, Mlinar, Kesić, I. Radić, Mirosavljević, N. Lušić, S. Lušić, S. Halilović, Tunjić i Rajović. Treneri: T. Vukušić i M. Nosić, liječnik: V. Vuković

„Nakon cjelotjedne karantene, od Bačke Topole, Čelareva, Iloka i Vukovara, dolaskom u Vinkovce pred utakmicu, autobusom nismo mogli prići stadionu kolika je to masa ljudi stizala na utakmicu. Kada smo izašli iz tunela, noge su mi se odsjekle. Da je prvih deset minuta bilo tko šutirao s centra prema golu, bio bi to gol, jer ništa nisam osjećao osim treme”, prisjeća se nakon četrdeset godina, kao da je jučer bilo, Tomislav Radić, jedan od aktera povijesnog ulaska u Prvu saveznu jugoslavensku ligu i čuvar mreže generacije koja je ovaj datum zlatnim slovima ispisala u povijest grada na Bosutu.

Od tada ništa više nije bilo isto. Automobilska tablica VK, koju su brojni do tada brkali s Vukovarom, postaje sinonim spektakularne pobjede koja je nosila vinkovački Dinamo na krilima pobjede.

Arhiva: HNK CIBALIA VINKOVCI

15 000 duša na nekadašnjem stadionu Mladosti dosanjalo je san ukraden, vjerojatno i godinu dana prije, zbog grada koji je tada slovio kao politički nepodoban, kažu akteri ove priče koji će 40. okrugli jubilej proslaviti u utorak, 7. lipnja programom za sve građane koji počinje u 17 sati revijalnom utakmicom protiv veterana zagrebačkog Dinama ’82., ondašnjeg prvaka države.

Arhiva: 30 godišnjica; Foto: Gordan Panic

„Unutar ograde terena utakmicu je tada pratilo 1000 gledatelja što je danas sigurnosno nezamislivo”, prisjeća se, tada 18-godišnji Miroslav Vitković, danas respektabilno ime sudačke organizacije i kao najmlađi u ekipi, organizator vinkovačkih jubileja.

„Ovo nije naša privatna zabava, nego veliki dan za grad i županiju koji željno iščekujemo. Stiže sigurno 15-tak igrača među kojima i Halil. Prije utakmice primit će nas predstavnici našeg domaćina HNK Cibalia, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije kojima i ovim putem zahvaljujemo na podršci. Obilaskom grobova dan ranije, sjetit ćemo se naših preminulih suigrača Milorada Rajovića, Baje Sekulića i Franje Šafrana, članova stručnog stožera Cice Vukušića, Marjana Nosića i dr. Vince Vukovića i Slobodana Milića Ćilima, autora himne vinkovačkog Dinama”, najavljuje Vitković.

Pozivaju starije vinkovačke Dinamovce i mlađe Cibalijaše, Ultrase, sve koji vole ovaj grad i klub koji je promovirao ime Vinkovaca diljem bivše države po zajedništvu, ljepoti nogometne igre, podršci s tribina i vodstvu kluba o kojem se i u prezentu govori u superlativima. U sportskim kuloarima i danas se prepričava Halilov prvi pogodak, paklena atmosfera proslave i legendarna rečenica neponovljivog Mladena Delića „Pa povrijedit ćete čovjeka!”

Emocije su i danas jednako žive, poručuju sudionici uvjereni da će u skorije vrijeme klub vratiti stari sjaj institucije koja je tada, povijesnom prekretnicom, postala brend grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno