Jubilarnu 40. obljetnicu ove godine obilježava Zagonetačko društvo Vinkovci osnovano 25. kolovoza 1979. godine, a četiri desetljeća bilježi i njihov časopis “Pitalica”, čiji je prvi broj, kao dodatak tadašnjim Vinkovačkim novostima, izašao 14. rujna iste godine.

Prije 40 godina vinkovački ljubitelji zagonetaštva odlučili su osnovati društvo te su tom prilikom dogovorili i da redovite sastanke održavaju jednom mjesečno pod popularnim nazivom “18. u 18”, a iste godine pokrenut je i časopis “Pitalica”. “Jesu li vinkovački zagonetači Zdenko Svoren i Dušan Šuša mogli samo i naslutiti da će njihova ideja o osnivanju zagonetačkog kluba stvoriti respektabilno društvo koje upravo ovih dana puni 40 godina? Kako god, zahvaljujući ponajviše njima, ali i drugim vinkovačkim ljubiteljima enigmatike 25. kolovoza te davne 1979. održana je Osnivačka skupština Zagonetačkog društva Vinkovci. Bila je to uvertira u “Vinkovačke enigmatske susrete” koji su održani u rujnu te godine u okviru manifestacije Vinkovačke jeseni”, ističu u Zagonetačkom društvu Vinkovci koje je značajnu jubilarnu obljetnicu obilježilo i tiskanjem prigodne omotnice.

“Nakon toga uslijedilo je mnoštvo drugih događanja. Sudjelovanje na brojnim zagonetačkim susretima, enigmatskim vlakovima, kvizovima, u zagonetačkim rubrikama mnogih listova, a osvojene medalje i postignuti odlični rezultati ono je čime se Zagonetačko društvo Vinkovci. uvijek diči. A četrdeset proteklih godina može biti samo poticaj za nastavak aktivnosti na polju vinkovačkog zagonetaštva. S tim u svezi možemo najaviti i izlazak 60. broja našega lista pod nazivom “Pitalica”. I ona uskoro bilježi svoja četiri desetljeća jer je prva izašla kao dodatak tadašnjim Vinkovačkim novostima 14. rujna 1979. Svi ljubitelji enigmatike mogu se pridružiti članovima Zagonetačkog društva Vinkovci i uživati u ovom zanimljivom i edukativnom hobiju svakog “18. u 18”, najčešće u Gradskoj kavani “Aurelia” gdje će biti upriličeno i predstavljanje novoga broja “Pitalice”, 18. rujna u 18 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića, a u sklopu popratnih događanja ovogodišnjih 54. Vinkovačkih jeseni”, ističu vinkovački zagonetači.