Započeli su 5. Dani Antuna Gustava Matoša, manifestacije koja se bavi njegovim likom i djelom te koja pokušava ukazati na važnost njegovog opusa, odnosno svega onoga što je napravio u svom relativno kratkom životu. Rođen u Tovarniku, u svojim je djelima uvijek isticao povezanost s ovim našim krajem i kulturom istočne Hrvatske.

Ovogodišnji dani, u organizaciji Društva hrvatskih književnika i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u suradnji s Općinom Tovarnik i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, sastoje se od jednog programa koji obuhvaća pet gradova.

Manifestacija se odvija u Vinkovcima, Tovarniku, Plavnoj, Beogradu i Zagrebu. Zbog pandemije i epidemiološke situacije, dio koji se odvija u Beogradu odradit će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Zaklada Antuna Gustava Matoša iz Beograda.

„Naš dio, slavonski odnosno srijemski, zapoečo je polaganjem vijenca na bistu Antuna Gustava Matoša ispred škole u Tovarniku koja nosi njegovo ime. Nakon polaganja vijenca susreli smo se s načelnikom Tovarnika, Anđelkom Dobročincem, s kojim smo dogovorili daljnju suradnju – Dani će se nastaviti održavati, Općina će i dalje biti partner, čak možda i na nekoj višoj razini, što nas izuzetno veseli”, rekao je Mirko Ćurić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Slavonsko – baranjsko – srijemskog ogranka.


Središnji dio programa u ovom dijelu večeras predstavljanje je tri knjige. Prva je knjiga Dubravke Oraić – Tolić, naše čuvene akademkinje i dobitnice niza priznanja čak i za ovu knjigu „Pjesme i epigrami, Matoševo pjesništvo”. Druga predstavljena knjiga je zbornik pjesama hrvatskih autora posvećen Matošu „Moderato dolcissimo”, te je na samom kraju predstavljena knjiga, odnosno slikovnica ”Gustl” Tomislava Zagode iz Zagreba, u kojoj autor kroz sliku i riječ opisuje Matošev život onim najmlađima.

Ova produkcija od tri zaista vrijedne knjige pokazuje koliko je Matoš zanimljiv i znanstvenicima i pjesnicima, a i piscima i književnicima za djecu. Veselimo se svemu što dolazi, sljedeći će događaj biti u Beogradu i Plavnoj, a završetak je u Zagrebu gdje će izaslanstvo Društva hrvatskih književnika staviti vijenac na grob Antuna Gustava Matoša”, zaključio je Ćurić.

Na današnjem predstavljanju sudjelovali su, neki uživo, neki online, akademkinja dr.sc. Dubravka Oraić Tolić, dr.sc. Goran Rem, dr.sc. Vlasta Markasović, dr.sc. Tomislav Zagoda, Katarina Čeliković, prof., Božica Brkan, prof., Mirko Ćurić, prof. te Franjo Džakula, prof.