Prva Grahijada na Krnjašu održana je 2015. godine, i sigurni smo kako će ove subote, 07. rujna, ovo peto natjecanje u kuhanju graha na obali Bosuta, imati odličan odaziv. Grahijada je svake godine humanitarnog karaktera sa svrhom prikupljanja dobrotvornih priloga za manje sretne obitelji, a svaka ekipa sudjeluje davanjem kotizacije za natjecanje.

Posjetiteljima će biti omogućena konzumacija graha koja će biti dijeljena nazočnima bez naknade. Okupljanje je u 11 sati, kuhanje počinje u 12, a kuha se čak tri puna sata. “Svake godine imamo oko 7-8 ekipa, prijave još traju, i nadamo se da ćemo imati što više ekipa. Organiziramo ovaj događaj svake godine jer nas raduje što možemo pomoći onima manje sretnima. Također, dolaze nam ekipe iz cijelog grada, ne samo s Krnjaša, a znaju doći ljudi i iz okolnih sela. Zabava i druženje su ono što nas veseli i jedva čekamo subotu. Mi pomognemo tako što svim sudionicima osiguramo grah i drva, a oni sami donose svoje kotliće, začine i slično. Sve godine imamo i prosudbenu komisiju, jedan od sudaca uvijek bude Dubravko Mataković, ali ove godine razmišlja hoće li biti u komisiji ili će sudjelovati u natjecanju. Poznati Domagoj Jakopović Ribafiš je također naš dragi gost koji je također zainteresiran za dolazak, no potvrdu još čekamo uz nadu da ćemo ga ipak vidjeti”, objasnio nam je Mirko Martinović, organizator Grahijade i vlasnik caffe bara Krnjaš.

Prvih godina Grahijada se održavala u 6. mjesecu, no sada su organizatori odlučili da bi bilo bolje da se Grahijada održi početkom 9. mjeseca kao uvertira u Vinkovačke jeseni. Prve tri nagrade su novčane, čisto simbolične, no svakako obraduju pobjednike. Ostali dobiju prigodne diplome, medalje, i slično. Organizatori podsjećaju da se još danas možete prijaviti na natjecanje u kafiću ili na broj 098888311 jer je broj ekipa neograničen. Nadaju se velikom odazivu, dobroj zabavi i ugodnom druženju.