Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb i ove godine će organizirati manifestaciju Sajam zimnice i autohtonih proizvoda koji će biti održan na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 4. do 6. listopada.

Ministarstvo poljoprivrede 13. kolovoza objavilo je poziv za prijavu za sudjelovanje izlagača, a prijave će biti moguće na web stranici www.sajamzimnice.com od 2. rujna u 12:00 sati do popunjenja predviđenih mjesta. Prednost pri odabiru imat će prijavitelji koji su ranije podnijeli prijavu.

Organizatori izlagačima osiguravaju besplatno sudjelovanje na manifestaciji.

S obzirom na veliki interes potencijalnih izlagača, ograničeni broj mjesta i uzevši u obzir karakter i temu sajma, stoji u kriterijima, prihvatljivi proizvodi su isključivo proizvodi tradicionalne zimnice kao i hrvatski autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi čiji nazivi su zaštićeni ili su u postupku zaštite kao zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti.

Proizvodi zimnice su prerađevine od voća i povrća, orašasti plodovi te bučino ulje.

Na popisu autohtonih proizvoda navedena su 52 proizvoda, a među njima je i šest s područja Slavonije i Baranje: Slavonski med (ZOI), Baranjski kulen (ZOZP), Slavonski kulen / Slavonski kulin (ZOZP), Slavonska kobasica (ZOZP), Meso crne slavonske svinje (ZOI) te Čepinski kupus.

Kriterije odabira pogledajte ovdje.