18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

60 folklornih skupina i 3.000 mladih na novom izdanju Dječjih vinkovačkih jeseni

Više od autora

- vl promo-

Dječje vinkovačke jeseni eliksir su mladosti Vinkovačkih jeseni, inače najpoznatije slavonske smotre koja njeguje izvorni narodni izričaj i stvaralaštvo te ga prenosi s koljena na koljeno, a koja ove godine obilježava 53. izdanje.

Pokrenute samo četiri godine nakon održavanja prvih Vinkovačkih jeseni, davne 1970. godine, Dječje vinkovačke jeseni jedna su od najstarijih i temeljnih priredbi na ovoj ustrajnoj manifestaciji. Na početku poznate kao “Male jeseni”, u godinama koje slijede mijenjaju naziv u današnji. Koncept Dječjih jeseni prvih je godina u manjem dijelu prezentirao dječji folklor, koliko su se sadržaji oslanjali na dječja kazališta, lutkarske predstave, glazbene radionice, susrete s piscima za djecu i slično. To se drastično mijenja u posljednjih dvadeset godina, kada preuzimaju oblik kakav poznajemo danas. Najviše pažnje privlači upravo taj segment dječjeg folklora za kojeg možemo reći da dominira Dječjim vinkovačkim jesenima, dok je spomenuti preokret potaknuo osnivanje značajnog broja dječjih folklornih skupina u Vukovarsko-srijemskoj županiji.“Preko 60 dječjih folklornih skupina. Oko 3.000 djevojčica i dječaka u narodnim nošnjama govore nam da o budućnosti folklorne tradicije ne moramo brinuti. Ukupno dolaze 24 gostujuće dječje skupine, a osim njih, ulicama grada osmijeh na lice svojih roditelja, baka i djedova izmamit će i 40-tak dječjih skupina naše županije. Dječje skupine dolaze iz 18 županija i grada Zagreba, kao i jedna skupina iz Bosne i Hercegovine, što također pokazuje značaj naše manifestacije na državnoj razini“, izjavio je voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni Dario Grčić.

Očekuje se da će bogati program dječjih folklornih skupina koji uključuje Međužupanijsku smotru u subotu i nedjelju, 8. i 9. rujna, kao i Mimohod dječjih folklornih skupina u nedjelju, 9. rujna, okupiti velik broj građana i gostiju. Program, osim oponašanja odraslih i plesa primjerenog dječjem uzrastu, obiluje dječjim igrama s pjevanjem, biralicama, brojalicama i čobanskim igrama, a mladi će također upriličiti svatovski običaj. Očekuje se i dolazak velikog promotora Dječjih vinkovačkih jeseni pjesnika, pripovjedača, publicista i novinara Mladena Kušeca koji svake godine okupljene uveseljava svojim zagonetkama, pitalicama i pjesmama. Publici će se predstaviti i pobjednici prošlogodišnje Državne smotre dječjih folklornih skupina u Kutini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno