28 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

70. rođendan najstarije osmoljetke OŠ Ivana Gorana Kovačića

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Danas OŠ Ivana Gorana Kovačića pohađa 456 učenika u 25 razrednih odjela, 48 je djelatnika nastavničkog i stručnog osoblja i 10 u tehničkoj i administrativnoj službi.

Dan škole i veliku 70. obljetnicu, najstarija školska ustanova u Vinkovcima, proslavit će sutra, u 14 sati svečanošću u Gradskom kazalištu, a potom u prostoru škole novom blagovaonicom čijim uređenjem su se prilagodili potrebama besplatnog obroka za sve učenike.

Koko u Parizu, Družba Pere Kvržice, Smogovci, omiljeni klasici hrvatske dječje književnosti pozdravljaju već ulaskom u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima, mjesto nulte tolerancije na nasilje.

Pod ovim nazivom na ovoj lokaciji, u utorak, 21. ožujka obilježava 70 godina postojanja.

Iz ovih je klupa, uz brojne uspješne Vinkovčane, u srednju školu krenuo i aktualni vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, ponosno ističe knjižničarka Mirna Pavić.

„70 godina dugi je period naše škole kroz čije su učionice prošle brojne generacije učenika koji su danas uspješni građani Vinkovaca, Hrvatske, Europe i svijeta”, ponosan je i ravnatelj Mario Lovrić koji sa svojim timom odgovara na izazove vremena, u trenutku svojevrsne smjene generacija.

„Pomlađivanjem kolektiva razvidan je određeni zanos i motiv koji se reflektira u sjajno iskomuniciranoj sinergijskoj inicijativi uključujući radno, školsko i životno iskustvo starijih kolega što je, potvrđuje se, dobitna kombinacija”, ocjenjuje.

Podsjetimo, u zgradi je od 1898., prvotno bila Niža djevojačka škola, (u susjednoj 3. OŠ Dječačka), a od 1953. kada je osnovana, počinje pod nazivom IV. osmogodišnja škola. Smještena je bila u nekadašnjem Domu časnih sestara poznatijem kao Marijin dom pod ravnanjem Mire Benaković.


Ime hrvatskog pjesnika i lirika nestalog u 2. Svjetskom ratu nosi od 1960./’61., a u sadašnju zgradu zbog derutnosti prostora, preseljena je 1987., podsjeća školska knjižničarka.

Još uvijek je rad škole organiziran u dvije smjene, a prelazak na jednosmjensku nastavu traženjem novih prostornih rješenja, morat će završiti do 2027.

Iako je nastava 21. stoljeća daleko od one prije 70 godina, djeca su uvijek ista, priča simpatična knjižničarka kod koje je posebno živo za vrijeme odmora. Inače knjižnica je jedini neoštećeni prostor zgrade 1991.

„Djeca su vesela, otvorena, zanimljiva. Iako, primjetan je poremećaj pažnje koja je kratkotrajna, ali i to je još jedan od izazova s kojim se uspješno nosimo. I dalje su male iskrene dušice. Povećana je satnica, uvedeni su izborni predmeti pa smo i prostorno vrlo skučeni. Vremena se mijenjaju i mi trebamo ići u korak s tim”, kaže Mirna Pavić vjerujući kako budućnost školama donosi samofinanaciranje, marketinški praćeno.

Uključenost u brojne Erasmus projekte s djeci zanimljivijim načinima poučavanja, izgledno dovodi do trenutka kada će škola prerasti okvire vlastitih zidova i postati prava škola za život.

„Događaju se brojne promjene u obrazovanju što zahtjeva dobru organizaciju, uključujući i financijski dio, ali naši osnivači prepoznaju te potrebe. Trudimo se ulagati u kvalitetu obrazovanja. Od informatičko-tehničko-tehnološkog opremanja do poticanja usavršavanja nastavničkog kadra, napredovanja u viša zvanja. Važno je biti u tijeku, usvajati nove informacije, kvalitetne alate što se posljedično prenosi na učenike i njihovu uspješnost. Veselimo se ovoj našoj dugoj tradiciji koju ćemo zajednički proslaviti sa svim Vinkovčanima sutra na koje ih ovim putem pozivam”, poručuje ravnatelj Lovrić.

Od kako je 1. siječnja uvedena besplatna prehrana za sve osnovnoškolce, postojeću su školsku dvoranicu uredili u blagovaonicu. Ovih dana pristigli su stolovi i stolice i bit će spremna za Dan škole učenicima i gostima.

Poziv je ovo, još jednom svima, na veliku obljetnicu koja u utorak 21. počinje u gradskom kazalištu u 14 sati, a potom se nastavlja u prostoru škole.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno