16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

8. Godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U okviru 8. Godišnjeg foruma EU Strategije za Dunavsku regiju (2019 Annual Forum of the European Union Strategy for the Danube Region) koji se održao u Bukureštu, Rumunjska u razdoblju od 27. – 28. lipnja, upriličena je svečanost potpisivanja sporazuma za ulazak novih članica u DTC Mrežu, u organizaciji koordinatora DTC Mreže, Steinbeis-Europa-Zentruma iz Karlsruhea.

Nove članice u DTC Mreži su Poslovni inkubator iz Craiove, Rumunjska i Sveučilište primijenjenih znanosti iz Austrije.

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nositelj aktivnosti Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije (DTC),s punim nazivom DTC Slavonija, Baranja i Srijem Entrypoint, a u DTC Mreži se nalazi od 2016. godine.

Na svečanosti je dodijeljena zahvalnica Vukovarsko-srijemskoj županiji za potporu radu DTC Slavonija, Baranja i Srijem, koju je u ime župana Bože Galića, primio ravnatelj Agencije Ilija Cota i tom prilikom izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa Steinbeis-Europa-Zentrumom i sudjelovanjem u DTC Mreži i na taj način doprinosu razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Naime, Agencija je u siječnju 2019. godine potpisala Sporazum o suradnji s koordinatorom DTC Mreže,Steinbeis-Europa-Zentrumom, kojom joj je dodijeljena uloga najviše organizacijske razine, a to je DTC Entrypoint, čime je preuzela ulogu ulazne točke za 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija i koordinatora vlastite mreže DTC-a.

Agencija također planira proširenje DTC Mreže i osnivanje regionalnih ureda u sve 4 županije, pa čak i proširenje izvan granica Hrvatske.

Rad Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije Slavonija, Baranja i Srijem se bazira na povezivanju sektora istraživanja i razvoja i poduzetnika na području Dunavske regije, kako bi se lokalna znanja plasirala na širim područjima izvan matičnih država.

Osmi godišnji forum se održava kao ključni događaj rumunjskog predsjedanja EUSDR-om 2019. godine, a u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem EU, organiziran je od strane Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije i Dunavskog transnacionalnog programa pod sloganom “Izgradnja kohezije za zajednički prosperitet u dunavskoj regiji”, pokrivajući teme od posebnog značaja za Dunavsku regiju: Povezanost i regionalna mobilnost, gospodarstvo, ICT, okoliš, turizam, veze između Makroregionalne strategije, ESIF programi i nova kohezijska politika.

Drugi dan Foruma je posvećen kreiranju politike EU nakon 2020., s naglaskom na ulogu DTP-a i glavnih operativnih programa EU-a za regiju.

Republika Hrvatska u provedbu Europske Strategije za Dunavsku regiju je uključena od samih početaka te ju aktivno podupire kroz sva četiri stupa provedbe. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zajednički koordinira s Ministarstvom gospodarstva i stanovanja Baden Württemberga Prioritetno područje 8 pod nazivom “Jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, uključujući razvoj klastera”.

Tradicionalno, Forum okuplja značajan broj visokih dužnosnika iz svih zemalja članica Strategije, predstavnike Europske komisije kao i predstavnike regionalnih i lokalnih zajednica, privatnog sektora, znanstvene zajednice i civilnog društva.

Predsjedanje se odvija po jednogodišnjem rotirajućem principu. Od početka djelovanja do sada Dunavskom strategijom su predsjedale: Rumunjska, Bavarska, Austrija, Baden-Württemberg, Slovačka, Mađarska i Bugarska.

Bugarsko predsjedanje je završilo 7. Godišnjim forumom EU Strategije za Dunavsku regiju koji je održan u Sofiji 18. i 19. listopada 2018. Glavna tema Foruma bila je turizam, nakon koje je predsjedanje preuzela Rumunjska.

Republika Hrvatska će preuzeti predsjedanje EU Strategijom za Dunavsku regiju u listopadu 2019. godine.

Na 8. Godišnjem forumu EU Strategije za Dunavsku regiju u Bukureštu ispred Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, uz ravnatelja Agencije Ilije Cote, sudjelovali su i voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Vedrana Džoić i viša savjetnica u Odjelu za provedbu projekata i programa Sanda Čavar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno