Kontaktirajte nas

Aktualno

8. Godišnji forum EU Strategije za Dunavsku regiju

Objavljeno

-

U okviru 8. Godišnjeg foruma EU Strategije za Dunavsku regiju (2019 Annual Forum of the European Union Strategy for the Danube Region) koji se održao u Bukureštu, Rumunjska u razdoblju od 27. – 28. lipnja, upriličena je svečanost potpisivanja sporazuma za ulazak novih članica u DTC Mrežu, u organizaciji koordinatora DTC Mreže, Steinbeis-Europa-Zentruma iz Karlsruhea.

Nove članice u DTC Mreži su Poslovni inkubator iz Craiove, Rumunjska i Sveučilište primijenjenih znanosti iz Austrije.

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nositelj aktivnosti Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije (DTC),s punim nazivom DTC Slavonija, Baranja i Srijem Entrypoint, a u DTC Mreži se nalazi od 2016. godine.

Na svečanosti je dodijeljena zahvalnica Vukovarsko-srijemskoj županiji za potporu radu DTC Slavonija, Baranja i Srijem, koju je u ime župana Bože Galića, primio ravnatelj Agencije Ilija Cota i tom prilikom izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa Steinbeis-Europa-Zentrumom i sudjelovanjem u DTC Mreži i na taj način doprinosu razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Naime, Agencija je u siječnju 2019. godine potpisala Sporazum o suradnji s koordinatorom DTC Mreže,Steinbeis-Europa-Zentrumom, kojom joj je dodijeljena uloga najviše organizacijske razine, a to je DTC Entrypoint, čime je preuzela ulogu ulazne točke za 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija i koordinatora vlastite mreže DTC-a.

Agencija također planira proširenje DTC Mreže i osnivanje regionalnih ureda u sve 4 županije, pa čak i proširenje izvan granica Hrvatske.

Rad Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije Slavonija, Baranja i Srijem se bazira na povezivanju sektora istraživanja i razvoja i poduzetnika na području Dunavske regije, kako bi se lokalna znanja plasirala na širim područjima izvan matičnih država.

Osmi godišnji forum se održava kao ključni događaj rumunjskog predsjedanja EUSDR-om 2019. godine, a u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem EU, organiziran je od strane Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije i Dunavskog transnacionalnog programa pod sloganom “Izgradnja kohezije za zajednički prosperitet u dunavskoj regiji”, pokrivajući teme od posebnog značaja za Dunavsku regiju: Povezanost i regionalna mobilnost, gospodarstvo, ICT, okoliš, turizam, veze između Makroregionalne strategije, ESIF programi i nova kohezijska politika.

Drugi dan Foruma je posvećen kreiranju politike EU nakon 2020., s naglaskom na ulogu DTP-a i glavnih operativnih programa EU-a za regiju.

Republika Hrvatska u provedbu Europske Strategije za Dunavsku regiju je uključena od samih početaka te ju aktivno podupire kroz sva četiri stupa provedbe. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zajednički koordinira s Ministarstvom gospodarstva i stanovanja Baden Württemberga Prioritetno područje 8 pod nazivom “Jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, uključujući razvoj klastera”.

Tradicionalno, Forum okuplja značajan broj visokih dužnosnika iz svih zemalja članica Strategije, predstavnike Europske komisije kao i predstavnike regionalnih i lokalnih zajednica, privatnog sektora, znanstvene zajednice i civilnog društva.

Predsjedanje se odvija po jednogodišnjem rotirajućem principu. Od početka djelovanja do sada Dunavskom strategijom su predsjedale: Rumunjska, Bavarska, Austrija, Baden-Württemberg, Slovačka, Mađarska i Bugarska.

Bugarsko predsjedanje je završilo 7. Godišnjim forumom EU Strategije za Dunavsku regiju koji je održan u Sofiji 18. i 19. listopada 2018. Glavna tema Foruma bila je turizam, nakon koje je predsjedanje preuzela Rumunjska.

Republika Hrvatska će preuzeti predsjedanje EU Strategijom za Dunavsku regiju u listopadu 2019. godine.

Na 8. Godišnjem forumu EU Strategije za Dunavsku regiju u Bukureštu ispred Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, uz ravnatelja Agencije Ilije Cote, sudjelovali su i voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Vedrana Džoić i viša savjetnica u Odjelu za provedbu projekata i programa Sanda Čavar.

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19: Vinkovci, 25. siječnja, Vinkovci i Vukovar, 29. siječnja

Objavljeno

-

Napisao/la

    82 pregleda

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja u Vinkovcima i Vukovaru pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije na cijepljenje protiv COVID-19.

Cijepljenje će biti provedeno po sljedećem rasporedu:

VINKOVCI, utorak, 25. siječnja, od 13:30 do 16:00 sati, u dvorani OŠ „A. G. Matoš“ Vinkovci na Lapovcima. Cijepljenje cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

VINKOVCI, subota, 29. siječnja, od 12:00 do 16:00 sati, u Domu zdravlja Vinkovci, Kralja Zvonimira 53. Cijepit će se cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

VUKOVAR, subota 29. siječnja, od 12:00 do 15:00 sati, u Domu zdravlja Vukovar, Sajmište 1. Cijepljenje cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

Na cijepljenje je obvezno ponijeti osobnu iskaznicu.

Nastavi čitati

Aktualno

Poraz Nebeskoplavih u Medulinu

Objavljeno

-

Napisao/la

    66 pregleda

Cibalia je odradila drugu prijateljsku utakmicu u kojoj upisala minimalan poraz od 1:0 protiv Iskre iz Danilovgrada koja igra prvu crnogorsku ligu.

Rezultat sam po sebi u pripremnom periodu nije važan, no poraz i remi u dvije utakmice kod navijača nisu ohrabrujući znak. No, umor je izražen, početak je priprema i stvari mogu ići samo nabolje. Trener Jozinović danas na raspolaganju nije imao Jazvića koji je ponovno osjetio bol u mišiću lista te Jelića koji je napustio Medulin zbog obiteljske situacije. Momčad će u Istri boraviti do subote kada će krenut put Vinkovaca na završni dio priprema za nadolazeći proljetni dio sezone. Nebeskoplavi će odraditi još tri utakmice, u petak će suparnik biti Ludvinci, slovenski trećeligaš te protiv Slavonije Požega (2. veljače) i Vukovara (5. veljače).

Prva postava koja je danas izašla na teren je Baždarić, Išasegi, Oršolić, Džaja, Stanić, Osmić, Pušić, Pavlak, Bubnjar, Dogan i Miljanić.

Nastavi čitati

Aktualno

Većina škola u Vinkovcima s nastavom po modelu B

Objavljeno

-

Napisao/la

    171 pregleda

Treći je tjedan drugoga polugodišta školske godine 2021./2022., a kako su podaci o broju oboljelih od COVID-19 bolesti rasli tijekom cijeloga prošlog tjedna, doznajemo kakva je situacija kada je riječ o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama u Vinkovcima.

“Ovaj tjedan po modelu C odnosno online, nastava je organizirana za sve razrede OŠ Ivana Mažuranića. OŠ Vladimira Nazora online nastavu provodi od 5. do 8. razreda, što je nastavak od prošloga tjedna, a online nastavu od 5. do 8. razreda uvela je i OŠ Ivana Gorana Kovačića. Danas tijekom dana zahtjev za nastavu po modelu C stigao je iz OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima. Oni će online nastavu imati od sutra pa naredna dva tjedna. Ostale škole šalju pojedinačne odjele na online nastavu već prema broju oboljelih učenika i učenika u samoizolaciji, ali i ovisno o mogućnosti organizacije nastave s obzirom na broj djelatnika koji su oboljeli ili su u samoizolaciji”, ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca, koji kao osnivač daje suglasnost na zahtjeve o organizaciji nastave koji stižu iz vinkovačkih osnovnih škola.

Kada je riječ o srednjim školama u Vinkovcima, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, doznajemo kako su ovaj tjedan na online nastavi u cijelosti Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca, Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara te Poljoprivredno šumarska škola.

“Zbog pojave velikoga broja učenika, a i djelatnika, koji su zaraženi ili u samoizolaciji, Županija, kao naš osnivač, na temelju tih podataka odobrila nam je nastavu po modelu C za ovaj tjedan. U petak ćemo znati kako će to biti sljedeći tjedan”, rekla nam je Ružica Zucić, ravnateljica Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.

Ostale četiri srednje škole, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Drvodjelska tehnička škola i Srednja strukovna škola, nastavu održavaju uživo s tim da imaju i neke razrede online gdje je to potrebno odnosno u primjeni je model B.

“Sukladno preporukama ministra i ministarstva te mjerama Stožera, a s obzirom na trenutačnu situaciju u našim školama koja to dopušta, većina učenika u ove četiri škole nastavu pohađa uživo što je za njih kvalitetnije i bolje. Mi, primjerice, trenutačno imamo samo jedan razred na online nastavi”, ističe Domagoj Bujadinović, ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci.

 

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Nogometprije 1 sat

Zimska futsal liga vratila se na velika vrata

Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, Zimska futsal liga vratila se na velika vrata. MNK Aurelia Futsal organizira natjecanje za...

Aktualnoprije 3 sata

Cijepljenje protiv COVID-19: Vinkovci, 25. siječnja, Vinkovci i Vukovar, 29. siječnja

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja u Vinkovcima i Vukovaru pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja...

koronavirusprije 3 sata

U Hrvatsku stižu veće količine brzih antigenskih testova

Nakon što je u određenim ljekarnama došlo do povremene nestašice brzih antigenskih testova, predsjednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo najavila...

Aktualnoprije 4 sata

Poraz Nebeskoplavih u Medulinu

Cibalia je odradila drugu prijateljsku utakmicu u kojoj upisala minimalan poraz od 1:0 protiv Iskre iz Danilovgrada koja igra prvu...

Aktualnoprije 5 sati

Većina škola u Vinkovcima s nastavom po modelu B

Treći je tjedan drugoga polugodišta školske godine 2021./2022., a kako su podaci o broju oboljelih od COVID-19 bolesti rasli tijekom...

koronavirusprije 5 sati

U Hrvatskoj zabilježen 1831 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminule 44 osobe

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1.831 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su 44 osobe, izvijestio je...

Aktualnoprije 6 sati

STK Cibalia plasirala se na drugu poziciju u 2. kružnom kolu Hrvatske lige Istok

Stolnoteniski klub Cibalia bio je domaćin 2. kružnog kola 2. Hrvatske lige Istok. Natjecanje se igralo turnirski na četiri turnira,...

Vijestiprije 7 sati

Pronađeno oružje kategorije “A” u domu 64-godišnjaka

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci s Ispostavom Markušica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjakom s područja Općine Ivankovo zbog sumnje...

Najčitanije