Foto: United Cine-Production Enterprises
Od nasljeđa Bruce Leeja se ne odustaje ni danas a kamoli te pradavne 1976. godine, kad se zbila američka premijera filma “Leopardova kandža” (Lung men bei chi | Bruce’s Deadly Fingers). I nije bio Bruce Lee, bio je Bruce Le (uz Brucea Lija i Dragona Leeja aka Bruce Laia) vjerojatno jedan od najpoznatijih “dvojnika” legendarnog filmskog majstora kung-fua.
“Cijelo je tijelo oružje” a u slučaju ovog filma, koji je kod nas preveden kao “Leopardova kandža” (nakon zmajeva, tigrova, zmija, orlova, ždralova… leopardi se sami po sebi nameću), to su “prstići”. Bruce Le nam je pokazao kako svaki prst na ljudskoj šaci može biti smrtonosan. Koliko se sjećam, onaj najpresudniji na kraju je bio “palac” pod kojim je podlegao i “najgnusniji zlikovac”!?!
“Leopardova kandža” je po mom je mišljenju tek pokušaj da se imenu “Bruce” pridruži i vrlo uspješni “Nepobjedivi” (Five Fingers Of Death, 1972.) o kojem sam govorio prošli mjesec (26.5.).
Interesantno je da se u jednoj od uloga pojavljuje i Nora Miao koja je bila filmska partnerica pravom Bruce Leeju, u svim njegovim martial arts filmovima izuzev klasika “U zmajevom gnijezdu” u kojem ju je zamijenila Betty Chung koja igra lik agentice Mei Ling.
Film je “režirao” Joseph Kong koji je pisao i scenarij zajedno s Wu Yun-Pingom, a osim spomenutog Bruce Leja i Nore Miao u filmu “glume” i Chen Ling-Wei, Lo Lieh (Nepobjedivi), Wai Chan a tu je neizostavni gorostas Bolo Yueng (U zmajevom gnijezdu, Krvavi sport).