Svečanom dodjelom zahvalnica završen je treći po redu foto natječaj „Uskrsna košarica” čiju organizaciju potpisuje Hrvatska žena Vinkovci. Ovogodišnje 74 fotografije, u elektronički i Facebook poštanski pretinac udruge pristigle su iz naše i Osječko-baranjske županije, ali i Zagreba, a odlukom stručnog ocjenjivačkog suda pet ih se istaknulo originalnošću. Svim sudionicima dodijeljenje su zahvalnice.

Pučko-crkveni običaj uskrsne pripreme hrane koja se potom obiteljski nosi na ranojutarnji misni blagoslov jela, privukao je udruge i brojne pojedince prijaviti se originalnim prikazima autentičnih uskrsnih košarica. Jedna kategorija uključivala je stare obiteljske fotografije nastale do 2000. godine u kontekstu uskrsnog blagovanja dok je druga podrazumijevala recentne fotografije košarica nastale od 2000. na ovamo.

Foto: Hrvatska žena
Foto: Hrvatska žena

Stare fotografije s posvete u našim krajevima pravi su izazov za pronaći u bakinim škrinjicama. Stoga je vrijednost ovoga natječaja tim veća jer motivira te uspijeva prikupiti i sačuvati tradicijsko blago Šokadije. Uz neke je pristigao i opis ručnog rada na starinskim otarcima.

Foto: Hrvatska žena

“Može se upravo pratiti preko ovih starih fotografija kako su nekada ti otarci i korpe bili veliki jer je bilo više članova obitelji i kadgod zadruga, a vremenom su se i ti prekrasni svečani otarci transformirali. S obzirom na vrijeme i trendove, mjenjao se i odabir tehnika ručnoga rada kojega su same sudionice izrađivale ili netko od njihovih članova obitelji tako da se može pratiti sva raskoš rukotvorina,” pojašnjava najpozvanija za tumačenje tradicijske kulture i pučkih običaja našega kraja muzejska savjetnica u mirovini etnologinja, mr. Ljubica Gligorević koja je ovom natječaju dala osobni stručni obol.

Promocija uskrsnog blagovanja u ozračju čuvanja običaja cilj je natječaja kojeg je inicirao i osmislio vinkovački slikar i kipar Branko Bazina. U sadržajnom, tehničkom i estetičnom dijelu pet ih se posebno istaknulo. Dvije u kategoriji starih i tri recentne suvremene fotografije među kojima su i one KC Klasje iz Privlake čija je predsjednica Jela Janjić zaljubljena u sve vezano uz običaje i tradicijsku kulturu do kojih se u njenom selu drži i dan danas.

“Naročito do običaja uskrsnih košarica jer kod nas je još uvijek postojano ono neko simpatično natjecanje međusobom koja će snaša ili mlada djevojka imati ljepši otarčić na košarici pa smo ove godine poslali malo više fotografija, i starih i novih, da se vidi kako se to kod nas u Privlaci radi, drži do običaja i njeguje ih,” opisuje Jela.

Foto: Hrvatska žena

“Jako smo zadovoljni jer se ovogodišnja novina uključivanja starih fotografija pokazala  punim pogotkom. Ono što nas posebno raduje je najstarija fotografija koja datira iz 1941. godine privlačkog KC Klasje što je potvrda da tradicija u tom selu i ovom dijelu Slavonije jako dugo traje,” istaknula je prilikom dodjele nagrada predsjednica Hrvatske žene Vinkovci dr. Ljubica Potočić, i sama zaljubljenica u tradiciju.

Foto: Hrvatska žena

Nagrađen je i Antun Flinčec iz Antina za fotografiju posvete iz šezdesetih pred domicilnom župnom crkvom. Kulturno umjetničko društvo iz Koritne nagrađeno je za trenutak smješten u današnje vrijeme, 2019. godinu na kojoj su sve žene spremljene u nošnje, pokazale raskoš jela i šokačkih otaraka. Ostale dvije nagrade otišle su pojedinačno u Cerić i Vinkovce.

Foto: Hrvatska žena