Nakon devet mjeseci rada na terasama, kafići su u potpunosti otvoreni. Gosti od danas ponovo mogu zalaziti u zatvoreni prostor, a ne samo na terase. Iako ih veseli, ugostitelji ipak ne očekuju veliki promet s obzirom na to da se još živi pod epidemiološkim mjerama, ali dijelom i zbog promijenjenih navika gostiju.
“Generalno smo zadovoljni. Imamo mogućnost provjetravanja što je najvažnije uz sve ostale mjere koje se trudimo zadovoljiti,” poručuju iz kultnog Imaginea na ulazu u pješačku zonu. Susjedi iz Rubirose također su sa zadovoljstvom dočekali fleksibilnije mjere koje su počele s prvim danom rujna. Iako zbog ugodne slavonske južine, jutros nisu imali gostiju unutra, dezinficijens na ulazu spremno dočekuje goste, kao i maske za osoblje. Kažu kako je slično uvjetima prije zatvaranja unutarnjih prostora pa ne komplicira provedbu.
Gosti su prezadovoljni, povratno potvrđuju. Iako su većinom navikli ispijati prve kave na otvorenom, ugodnije je na toplom, kažu. Konačno više neće morati promrzli i pokisli stajati ispred omiljenog kafića, komentiraju.
Miris i okus espressa i dnevni tisak rutina su od koje neki sugrađani ne odustaju ni pod koju cijenu, a s obzirom na to da im smeta dim cigarete, nastavit će dok vrijeme dozvoljava na svježem zraku i u nadolazećim, hladnijim danima, samo toplije odjeveni, najavljuju.
Slastičarne su, kao restorani, i do sada uživale benefite posluživanja u zatvorenim prostorima, no ljubazna djelatnica Amaretta kaže da su gosti, kako zbog navike, neznanja, ali i najviše zbog lijepog vremena, radije birali stolove na terasi. Stalne gošće koje smo zatekli na jutarnjoj, duploj kavici s malo mlijeka, prezadovoljne su novim režimom otvaranja unutarnjih prostora uz pridržavanje mjera. I opušteno druženje u kafiću jedan je od razloga zašto su se, nesklone spekulacijama i predrasudama, na vrijeme odlučile cijepiti. Sasvim im je svejedno. Osjećaju se slobodne kretati, putovati, družiti, opušteno obavljati svakodnevne poslove. Vjeruju da je i procijepljenost jedan od preduvjeta zašto se krenulo u realizaciju ove odluke koju pozdravljaju, ali uz odgovorno ponašanje i dalje, naglasile su u razgovoru za naš portal novosti.hr.
Dodajmo kako Covid potvrde nisu potrebne za ulazak u unutrašnjost kafića koji su danas širom otvarili vrata. U preporukama HZJZ-a stoji da ugostitelji moraju osigurati razmak od metar i pol, osim za članove istog kućanstva. I dalje nema zadržavanja za šankom, u toalet se ide s maskom, razmak među stolovima i radno vrijeme do ponoći ostaju na snazi. Novina je učestalo provjetravanje prostora koje se smatra učinkovitije i zdravije od ventilacije.
„Bitan je razmak, da ne bude nagruvano, da ne sjede jedni na drugima i da bude onoliko mjesta koliko je primjereno, kao što to i sada piše na objektima koliko je maksimalno dopušteno, a ne 100 ljudi u 10 kvadrata. Ovo je već povratak k starom normalnom,” istaknula je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer za N1. S obzirom na to da je 51% stanovništva primilo prvu dozu, to je veliki plus u popuštanju mjera da počnemo normalnije živjeti, kao što smo navikli, dodala je Mayer. Postotak i obuhvat tog cijepljenja sigurno nije dovoljan. Bio bi idealan da je 80%, svi bi bili najsretniji da je tako i da to popuštanje mjera bude još veće, zaključuje, usprkos rastu broja zaraženih.