13 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Na festivalu u Ulmu prezentirali tradicionalna slavonska jela

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon trogodišnje stanke i kulinarske Olimpijade u Stuttgartu u veljači 2020., Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije u ovoj je godini ponovno oživjela svoj gastro-turistički i kulturni potencijal.

Prva ovogodišnja aktivnost za članove Udruge bila je u siječnju na Vinkovu na Mandićevcu u vinogradu – pokušalištu Fakulteta agrobioloških znanosti Osijek, a nakon toga su kao suci sudjelovali na nekoliko čobanijada i fišijada diljem naše županije.

Glavni događaj svakako je 12. Međunarodni dunavski festival, Donaufest Ulm 2022., gdje je Udruga na poziv Vukovarsko-srijemske županije i Agroklastera sastavila jelovnik i slavonsko-srijemskim tradicionalnim jelima prezentirala našu županiju u Ulmu. „S radošću smo primili poziv te se potrudili da na pravi način prezentiramo gastro-kartu naše županije. Jela su doista bila atraktivna, oduševila su predstavnike Vukovarsko-srijemske županije, ali i predstavnike grada Ulma i organizatora festivala”, rekao nam je Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara VSŽ, istaknuvši kako je svemu prethodio gospodarski forum.

Osim štand kućice Dragun vinarije iz Iloka, posjetitelji festivala su, uz predstavnike brojnih drugih zemalja, mogli posjetiti i štand sa slavonskim delicijama koje je pripremio Damir Mikulić. Kvaliteta pripremljenih slavonskih delicija, napominje Gale, opravdala je povjerenje naše delegacije te izazvala veliko oduševljenje svih gostiju.

Uz župana Damira Dekanića koji je predvodio našu županiju, u degustaciji tradicionalnih slavonskih jela uživali su i gradonačelnik Ulma Martin Bendel, državni tajnik ministarstva gospodarstva, rada i turizma Patrick Rapp, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnica Novog Ulma, nadbiskup Komarica te drugi predstavnici 10 zemalja iz regije podunavskog sliva. Drugim riječima, ukupno oko 40 uzvanika.

I tako je završilo još jedno predstavljanje Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije na javnoj pozornici, ovog puta europskoj, s kojim su uspješno pokazali raskoš i bogatstvo naše tradicijske slavonske kuhinje.

Sljedeće događanje Udruge, najavljuje njezin predsjednik, Hrvatski je kuharski kup 16. “Zlatna jabuka“ i to nakon što je posljednja tri puta odgođen zbog loše epidemiološke situacije. Datum održavanja je 21. listopada i to na dobro poznatom mjestu u restoranu Barun Trenk, ovoga puta samostalno, odnosno bez drugih popratnih manifestacija u gradu Vinkovcima.

„O temi i načinu organizacije javnost će biti obaviještena nakon sastanka Organizacijskog odbora 16. Zlatne jabuke, koji će biti održan uskoro”, zaključuje Gale.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno