24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Prijedlog saborskog zastupnika HSU-a Silvana Hrelje o povećanju prihodovnog cenzusa temeljem kojeg osiguranici ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna, dobio je pozitivno mišljenje na današnjoj sjednici Vlade RH.

Silvano Hrelja predložio je da se kroz izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u hitnom postupku, prihodovni cenzus, temeljem kojeg osigurana osoba ostvaruje pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna, poveća s 265,45 eura na 331,81 euro mjesečno, a za osiguranika samca s 331,81, na 415,42 eura mjesečno.

Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila ministra zdravstva dr. sc. Vilija Beroša, dr. med. i državne tajnike Tomislava Dulibića, dr. sc. Silvia Bašića, dr. med. i dr. sc. Mariju Bubaš, dr. med.

Kako je u prosincu za Večernji list rekao Silvano Hrelja  procjena je da bi povećanjem cenzusa onih koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje bilo oko 70 tisuća više. Trenutačno od te vrste plaćanje po prihodovnom cenzusu zaštićeno je 300 tisuća osoba od čega je 106 tisuća umirovljenika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno