12 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Počeo projekt ‘Klik u pravo vrijeme’: Spriječimo pojavu ovisnosti o novim tehnologijama

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Uvodnom konferencijom održanoj danas u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima započela je provedba projekta „Klik u pravo vrijeme”. Cilj mu je osvijestiti javnost o problemu ovisnosti o modernoj tehnologiji, ‘epidemiji’ s kojom se, kažu organizatori, sve više susrećemo.

„Dobrobiti interneta i novih tehnologija su neupitne, no pretjerana upotreba negativno utječe na naše mentalno i tjelesno zdravlje. To može pogubno utjecati i na psihosocijalno funkcioniranje što onda izaziva probleme u obitelji, školi, utječe na rezultate rada. Zato velike napore želimo uložiti u osvješćivanje i mjere prevencije”, pojasnila je Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, koji projekt provodi u partnerstvu s udrugom NE-ovisnost iz Osijeka.

Ovisnost, kaže Krešić, znači da osoba ne može funkcionirati bez neke supstance ili aktivnosti. Kada je riječ o novim tehnologijama, ne može funkcionirati bez interneta i takva osoba pokazuje sve znakove apstinencije i apstinencijske krize ako joj to nije omogućeno, kao i kod drugih ovisnosti. „Zato je naš cilj doprinijeti suzbijanju i sprječavanju pojave ovisnosti o novim tehnologijama među djecom i mladima”, dodaje.

Ciljna skupina projekta su školska djeca i roditelji, ali sve informacije i aktivnosti koje će provoditi usmjerene su i prema općoj populaciji. Interesa, čuli smo danas, itekako ima.

„Ovisnost o modernim tehnologijama je nešto s čime ćemo se tek suočiti, velik broj mladih ovisno je o ekranima i modernim tehnologijama pa nas tek čeka jedna ‘epidemija’”, istaknuo je Tomislav Mišetić, predsjednik partnerske Udruge za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost koja se inače bavi prevencijom, rehabilitacijom i resocijalizacijom.

Projekt je financiran od strane Ministarstva zdravstva u okviru projekta koji se odnosi na ovisnosti o kockanju, alkoholu i novim tehnologijama i to iz dijela sredstava iz igara na sreću. Zavod za javno zdravstvo naše županije na natječaj je prijavilo projekt u području ovisnosti o novim tehnologijama, vođeni mišlju, ali i činjenicom, da su to ovisnosti koje su u značajnom porastu.

Podršku je pružila i Vukovarsko-srijemska županija.

„Internet i društvene mreže postali su dio naše svakodnevice. Koristimo ih u radu i u međusobnoj komunikaciji, olakšavaju nam život, no pretjerana upotreba dovodi do ovisnosti i tu nastaje problem. Smatram da je rješenje i odgovornost na nama, roditeljima, jer djeca u nama vide uzor i primjer”, zaključio je zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno