Kupus, paprika, rajčica, patlidžan, kelj, krastavci, tikvice, karfiol i tako redom do nekoliko tisuća presadnica povrća čija je prodaja počela i na vinkovačkoj tržnici.
„Jako sam zadovoljna, da nisam ne bi ni dolazila sve te godine. Ponuda je dobra, a cijene prihvatljive, pogotovo kada znamo kako je sve poskupjelo“, govori nam gospođa Anica dok pažljivo probire po presadnicama rajčice i paprike koje, napominje, planira posaditi u svome vrtu. Proljeće je, sije se i sadi, a tržnica ponovno puna i živa. Svi se žele opskrbiti na vrijeme i nabaviti kvalitetne domaće proizvode, bilo u kontejnerima za raniju sadnju za plastenike ili sijanih i pikiranih za sadnju u vrtove. Svejedno je. Interesa, kažu prodavači, ima za sve.
Još uvijek su temperature dosta niske pa je prodaja rasade u samim početcima, a treba, upozorit će trgovci, pripaziti i na sadnju. „Ne treba žuriti jer hladno tlo može umanjiti klijavost sjemena. Sad trenutno najbolje idu kupusnjače – kupus, kelj i karfiol, a rajčica, paprika i ostalo povrće čekaju malo toplije dane, vjerojatno kraj mjeseca“, pojašnjava Mato Baotić iz Babine Grede koji svoje proizvode na vinkovačku tržnicu donosi već 27 godina. Kod njega ćete pronaći presadnice gotovo svog povrća i to po, kako kaže, cijenama većim za nekih 10 posto u odnosu na prošlu godinu. No, i dalje povoljnim.
„Morao sam malo podignuti cijene, ali ne zbog svoje usluge i rada, nego jednostavno zbog svih ostalih troškova koje u proizvodnji plaćam puno više nego prije. Sve je to i dalje ‘tu negdje’, bolje i da dam jeftinije pa da uspijem prodati, nego da mi zbog visokih cijena nitko ništa ne kupi“, kaže Baotić dodavši kako, na svu sreću, svake sezone uspije prodati sve što proizvede. Za prognozu ove još je rano s obzirom na to da je prodaja tek počela, a sve će biti jasnije krajem svibnja – do tada tko je posadio, posadio je – podsjeća naš sugovornik.
Prohladno vrijeme utjecalo je i na kasnije sazrijevanje nekog povrća, ponajprije kupusa koje je kod nekih prodavača tek ovih dana došlo do svoje prave kvalitete, kvalitete prve klase kako nerijetko domaće proizvode ocjenjuju vjerni posjetitelji naše raznolike tržnice.
Upravo takvi su i oni Zdravka Martića iz Štitara na čijim ćete štandovima pronaći ono uobičajeno za ovo doba godine – kupusnjače, papriku, rajčicu, patlidžan, kelj. „Ljudi su ovdje naučili na domaće pa se rado vraćam na tržnicu već 20 godina. Općenito ljudi najviše kupuju rajčicu i papriku, standardno, to svi vole, no mi se uvijek trudimo educirati svoje kupce, pojasniti im koje sadnice vole vodu, kako ih presađivati, o čemu voditi računa ako ih sade u plastenicima i slično“, kazao je Martić kod kojega je, kao i kod ostalih prodavača, tržni dan protekao u itekako velikoj gužvi.
Međutim, sa zadovoljstvom smo pričekali jer i sami znamo da nema ljepšeg osjećaja nego gledati svoje povrće kako raste. Prirodno, zdravo i kvalitetno.