23 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Nadbiskup Hranić: Sveti Antun samozatajno je darivao sebe i imao hrabrosti činiti iskorak

Više od autora

- vl promo-

U vinkovačkom svetištu danas su kroz cijeli dan održana sveta misna slavlja, a brojni vjernici iskazali su počast jednom od najštovanijih svetaca, svetom Anti, kojega diljem svijeta zazivaju zbog raznih životnih potreba jer je poznat kao spremni pomoćnik u bilo kojoj nevolji.

Nakon trodnevnice, 10., 11. i 12. lipnja, u Samostanu svetoga Antuna u Vinkovcima proslava današnjega blagdana Antunova počela je jutros u 5 sati prvom svetom misom, a potom su slijedile mise u 6, 7:30, 9, 10:30, 12, 16 i 17:30 sati.

Svečanu, ujedno i posljednju svetu misu u 19 sati predslavio je mons.dr.Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup.

“Sveti Antun u franjevačkoj je zajednici dobio redovničko ime Antun, a iz sigurnosti svog rodnog Portugala pošao je u Sjevernu Afriku. Tamo gdje je bilo teže, napornije i zahtjevnije. Nije štedio sebe i nije mislio na to gdje će njemu osobno biti lakše i ugodnije, nego je gledao na potrebe i dobro Crkve, na opće dobro. Shvatio je da ima samo jedan život i da nema smisla život provoditi u osrednjosti, nego treba darovati sebe u potpunosti”, istaknuo je mons. Hranić na svetoj misi.

Rekao je i kako bismo tri stvari trebali naučiti od svetoga Antuna. Prvo, da je bio čovjek koji nije gledao na svoje osobne interese, već na ono što je potrebno i bolje pa makar bilo zahtjevnije. Drugo, bježao je od polovičnosti i minimalizma i imao je hrabrosti učiniti iskorak, upustiti se u nešto novo, teže i zahtjevnije. Treće, bio je sposoban izgrađivati kontrastno društvo, kršćansku alternativu i društvo u kojemu vlada drugačija od uobičajene ljestvice vrednota. Sveti Antun je bio odvažan, sposoban biti drukčiji i plivati protiv struje.

Pozvao je i nas da slijedimo upravo njegov primjer. “Kršćanska posebnost su vjera, nada i ljubav. Za nas , to nam svjedoči sveti Antun, a mi poput njega, ne gledajući na sebe, velikodušno trebamo dati i činiti najviše što možemo. Da bismo poput svetog Antuna i u takvim krizama ustrajali u dobru, malo po malo  svatko od nas je u stanju mijenjati mikrosvijet u kojemu živi. Kad postanemo svijeća koja gori i svijetli, ohrabrujemo one koji nemaju upaljenu svijeću da to učine. Ne trebamo gledati što je lakše i jednostavnije, već trebamo darivati sebe i mijenjati ovaj svijet i pretvarati ga u prostor kraljevstva Božjega”, poručio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno