24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Prvim rebalansom proračuna osigurana sredstva Grada za dokapitalizaciju Cibalije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na današnjoj sjednici vinkovačkog Gradskog vijeća pred vijećnicima su se našle i točke vezane uz proračun. Prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna za 2022. godinu, prvi rebalans proračuna za 2023. godinu te izmjene i dopune odluke iz 2021. godine o dugoročnom zaduživanju Grada Vinkovaca kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od 38.000.000,00 kuna.

Pojašnjavajući prvi rebalans proračuna u tekućoj godini Sanja Lozić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije istaknula je kako se proračun povećava za 5,9 milijuna eura te sada iznosi 55,9 milijuna eura.

Proračun se povećao za gotovo 6 milijuna eura pri čemu je najznačajnije za spomenuti da u okviru ovih izmjena i dopuna uz povećanje sredstava za školstvo i socijalnu skrb imamo dodatno izdvajanje za zonu Zalužje. Riječ je projektu koji traje dvije i pol godine, a gdje bi u 2023. godini izdvojili 910 tisuća eura. Upravo je u tom smjeru i četvrta točka dnevnog reda gdje nije riječ o novom zaduženju nego izmjeni namjene postojećeg zaduženja iz 2021. godine“, istaknula je Sanja Lozić.

Naime, pojasnila je, dugoročno zaduženje u iznosu od 38.000.000,00 kuna bilo je namijenjeno za novu knjižnicu za koju su u međuvremenu pristigla i sredstva iz drugih izvora.

Budući da je sredstva za knjižnicu izdvojilo i Ministarstvo kulture, a znamo da ne smije biti dvostrukog financiranja, došlo je do neiskorištenog dijela kreditne mase. S obzirom da je ugovor realiziran uz efektivnu kamatnu stopu 0,80 %, što danas ne možemo ni pojmiti, gradonačelnik sa stručnim timom odlučio je prema Gradskom vijeću uputiti prijedlog da nerealizirana kreditna sredstva usmjerimo u zonu Zalužje, koja je najviše zastupljena u ovoj prenamijeni dijela kreditnog zaduženja, zatim u sportske objekte, sanaciju sportske dvorane OŠ Ivana Gorana Kovačića te energetsku obnovu kazališta u kojoj Grad sudjeluje sa 60 %“, istaknula je Sanja Lozić.

Osvrćući se na rebalans proračuna gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako je primarna odrednica i dalje usmjerenost na projekte.

U svakom slučaju smo zadovoljni s tim da u drugom dijelu godine očekujemo značajniji rast, a ono što je važno to je da je cijeli proračun uvijek okrenut projektima. Tako je i ovaj rebalans i sve što radimo na određen način usmjereno ka tome da projekti idu što lakše i jednostavnije”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

A novim rebalansom otvorena je i pozicija koja se odnosi na dokapitalizaciju Cibalije.

U jednom dijelu rebalans se odnosi i na dokapitalizaciju Cibalije gdje smo otvorili poziciju na 800.000,00 eura što smatramo da bi trebalo biti dovoljno da se klub dokapitalizira zajednički s ostalim vjerovnicima i da Cibalia u konačnici dođe na neku zdravu osnovu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno