19 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Izložba dječjih i umjetničkih radova Likovne radionice Centra Sv. Ana

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Supetru je održana tradicionalna Likovna radionica Centra za pružanje usluga u zajednici Sv. Ana Vinkovci, ove godine 28. po redu. Radionica je otvorena 23. srpnja, a završila je 31. srpnja izložbom dječjih i umjetničkih radova.

Izložbu postavljenu pokraj supetarske župne crkve otvorila je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, a svečano otvorenje svojim su programom na poseban način uveličala djeca Centra.

Volja i angažman umjetnika i djelatnika Centra, ističu u ovoj ustanovi, od 1995. godine nailaze na razumijevanje vinkovačke gradske uprave pa se tako kroz Program javnih potreba u kulturi uspijevalo osigurati potrebna financijska sredstva i kontinuitet Likovnoj radionici u kojoj je do sad sudjelovalo više od 200 umjetnika iz Republike Hrvatske i inozemstva.

Umjetnici svoje radove daruju Centru Sv. Ana Vinkovci, a osim toga svakodnevno s djecom održavaju pedagoško-likovne radionice koje ne samo da djecu vode u svijet kreativnosti i umjetničke mašte nego imaju veliku važnost za razvoj njihove emocionalne i socijalne kompetentnosti.

Umjetnički voditelj radionice izv. prof. dr. art. Marko Šošić i još četiri akademski obrazovna umjetnika – Iva Muškić, mag. educ. art., Ana Čolaković, mag. kip. i prof. lik. kult., Vjekoslav Filipović, mag. educ. art. i doc. art. Mario Matoković, tradicionalnim i suvremenim likovnim tehnikama poticali su djecu na kreativno izražavanje.

Pod vodstvom kiparice Ane Čolaković djeca su izrađivala lutke zijevalice kombinacijom različitih materijala. Kroz postupak izrade lutaka djeca su učila različite tehnike i vještine te su istovremeno razvijala sposobnost izražavanja vlastitih emocija.

Marijo Matoković i Iva Muškić djecu su upoznali s grafikom visokog tiska ispitujući građu, oblik, boju i formu djeca su istraživala raznolikost lišća, a zatim različitim teksturama prikazala svoj zamišljeni list.

Likovna radionica “Intervencija bojom” pod stručnim vodstvom Vjekoslava Filipovića djeca su kredama u boji intervenirala na postojeće objekte i time nakratko izmijenila vizuru grada.

Umjetnički voditelj Marko Šošić kao motivaciju za likovnu radionicu s djecom odabrao je mjerenje visine svakog djeteta i označavanje iste na stupovima terase. Na tako označenom mjestu na stupu, svako dijete je nanošenjem boje dalo svoj doprinos u ukrašavanju stupa, a ova radionica nosila je i simbolički naziv “Stupovi društva” čime je umjetnik želio naglasiti kako su stupovi društva zapravo djeca.

Organizacija likovne radionice u Supetru svake nam godine pruža veliko zadovoljstvo, kaže Zrinka Mikić, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Sv. Ana Vinkovci.

„Uvjerena sam kako jedina vrijednost ovog projekta nije ne samo pozitivno djelovanje na razvoj kreativnosti i sposobnosti kritičkog mišljenja kod djece. Velika vrijednost i jedan od najznačajnijih ishoda likovnih radionica je interakcija umjetnika i djece u ugodnom i prijateljskom ozračju, a osnovna ideja koja se provlačila kroz sve do sada održane radionice, a koja je uspješno ostvarena proteklih godina jest shvaćanje da je umjetnost potrebna u životu čovjeka, ali i u odgoju djece“, ističe ravnateljica.

Krajem godine izložba radova nastalih na ovogodišnjoj Likovnoj radionici bit će postavljena i u Vinkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno