23 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednjih pet godina ubijene četiri žene

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Još uvijek ne jenjava šok nakon vijesti kako je 35-godišnjak iz Gradačca u susjednoj BiH ubio svoju nevjenčanu suprugu te cijelo krvoproliće prenosio uživo na društvenoj mreži. Nezapamćeni zločin zavio je u crnu ne samo tu zemlju, nego i cijelu Europu, ali i ponovno podsjetio na probleme u sustavu zaštite žena od nasilja.

Femicidi se ne događaju samo drugima, u prošlih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena, a crni trend je u tendenciji rasta, glavna je poruka prosvjeda žena koje su jučer izašle na ulice diljem Hrvatske, povodom ispraćaja ranije spomenute brutalno ubijene žene. Simboličnom akcijom „Ako žene staju, staje sve!” ženske organizacije htjele su ukazati na problem nasilja nad ženama kao najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Nažalost, slučajevi žena koje ubijaju njihovi bivši ili sadašnji muški partneri redovna su crtica u medijskim izvještajima.

“Gdje god se nalaziš, sama ili u grupi, na poslu, u autu, u kuhinji, u trgovini, na ulici…stani na 15 minuta. Ti koja radiš, liječiš, učiš, voziš, čistiš – stani. Obustavi svoj rad. Vikni, trubi, buči, dosta je šutnje!”, poručile su i zatražile od države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Nažalost, apeli dosad nisu urodili plodom. Statistika je porazna – porast je nasilja nad ženama i u obitelji. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, prošle godine 13 žena ubijeno je od bliskih osoba kojima su vjerovale. Prekršajnih djela bilo je oko 8 tisuća, a kaznenih nešto više od 7 tisuća.

Na području Vukovarsko-srijemske županije u posljednjih pet godina ubijene su četiri žene. Prošle godine zabilježen je jedan slučaj ubojstva i jedan slučaj ubojstva u pokušaju, dok je godinu prije ubijena također jedna žena, ali brojimo dva ubojstva u pokušaju. 2020. i 2019. godine ponovno je jedna žena izgubila život te je jedna pokušana ubiti. U 2018. godini naša županija bila je bez smrtnih ishoda, no policija bilježi čak četiri ubojstva u pokušaju.

U prvih sedam mjeseci ove godine prošli smo bez ubojstva žene, kao i bez pokušaja.

Prema podacima naše Policijske uprave, u dva slučaja počinitelji su bili supružnici, u dva su bili u drugom srodničkom odnosu, dok jedan žrtvi nije poznat. Svi počinitelji su muškarci.

Od 2018.- 2023. na štetu žena počinjeno je devet kaznenih djela “Ubojstva” u pokušaju, počinitelji su bili u nekom od bliskih/rodbinskih odnosa sa žrtvom, a u tek jednom slučaju je počinitelj žrtvi nepoznat. Od ukupno devet počinitelja, sedmorica su bili muškarci, a dvije žene.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno