Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) vidljivo je kako je u prošloj 2023. godini, u odnosu na 2022., porasla proizvodnja jabuka i lješnjaka, dok je istodobno proizvodnja šljiva, višanja i jagoda pala. Proizvodnja jabuka prošle je godine povećana za 39,2 posto što znači da je ukupno u 2023. godini proizvedeno 66.510 tona jabuka.
Kakvo je stanje s proizvodnjom voća i povrća u našoj županiji i prati li Vukovarsko-srijemska županija trendove s nacionalne razine saznali smo od pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalene Parat. Općepoznato je kako je na našem području najveća proizvodnja jabuka za cijelo područje Republike Hrvatske te da je naša županija najprepoznatljivija po proizvodnji jabuka.
„Između ostalog gradi se i Logističko distributivni centar čiju je projektno tehničku dokumentaciju financirala Vukovarsko- srijemska županija, a onda i preko Nacionalnog programa oporavka i otpornosti planira se i izgradnja tog centra za naše jabučare baš s mogućnostima skladištenja”, istaknula je pročelnica Magdalena Parat uz napomenu kako tendencija i poticaji idu u smjeru da se potpore dodjeljuju za povrtlarstvo i voćarstvo s obzirom kako su to dohodovnije kulture te cijelu strategiju poljoprivrede vezanu za sustave navodnjavanja koji prate trend izvoza odnosno povećanja samodostatnosti. „U konačnici nasadi jabuka su voćarske kulture koji su kod nas prepoznatljivi, a i prate strategiju poljoprivrede da se maknemo s čistog ratarstva koji je zastupljen na našem području”, dodaje Parat.
Kad su Borinci bili aktualniji i jači proizvođač voća tada je bila puno veća pokrivenost voćarskim kulturama, ali što se proizvodnje jabuka tiče, naša županija je u tom segmentu najjača. Kad je proizvodnja povrća u pitanju, osim standardne proizvodnje salate i kupusa, u prošloj godini povećala se proizvodnja boba – kulture koja se izdigla kao jedna od većih proizvođača, a porasla je i proizvodnja šparoga, stoga pročelnica kaže kako se dosta veliki broj ljudi okrenuo baš proizvodnji šparoga.
„Bob i šparoge kao povrtlarske kulture su kulture koje trenutno dominiraju na području županije. Najveći skok je u proizvodnji boba i graha, a treba reći kako je proizvodnja češnjaka bitno smanjenja jer PIK više ne proizvodi češnjak kao u nekim prijašnjim godinama”, ističe pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ.
Na razini Hrvatske lješnjaka je proizvedeno u prošloj godini 3.004 tone što je povećanje za 16,1 posto, a ista je stvar i u VSŽ gdje od orašastih kultura prevladavaju lješnjak i orah, a na području Vrbanje imamo i uzgoj kikirikija. „Potičemo i nespecifične kulture, a s obzirom na našu klimu i takve kulture mogu uspijevati kod nas. Shodno tome kako su sve veća sušna razdoblja, ljudi se okreću kulturama koje je potrebno navodnjavati, a i super se slažu s našom pričom sustava javnih navodnjavanja”, zaključila je Magdalena Parat.