16 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Tia Lovrić i Silver Star u simbiozi koja ne zna za neuspjeh

Više od autora

- vl promo-

Konjički klub Satir iz Vinkovaca trenutno broji 310 članova, od čega je 30-ak jahača. Među njima je i 11-godišnja Tia Lovrić koja na natjecanjima sudjeluje sa svojim Silver Starom, a već do sada ostvarili su velike uspjehe.

„Ovim sportom počela sam se baviti od svoje treće godine, a redovno treniram svaki dan. Ako vrijeme ne bude baš dobro, dođem makar prošetati Silver Stara desetak minuta kako bi ostao u kondiciji. Po lijepom vremenu jašem svaki dan, trening traje oko 45 minuta, a skakački traje otprilike sat vremena”, kazala je Tia dodavši kako joj je ovogodišnji Lipanjski turnir u Zagrebu ostao u najboljem sjećanju jer su po prvi puta skakali na 90 cm, ali i u konkurenciji iskusnijih jahača vinkovački par ostavio je dobar dojam.

U konjičkom svijetu nepisano je pravilo da mlađi jahači jašu starije konje, dok stariji jahači uglavnom rade s mlađim konjima kako bi ih naučili. Ipak, u ovom slučaju bilo je obratno.

„Postoje procjene mogu li jahač i konj funkcionirati, nije svaki konj za jahača niti obratno. Nije bilo u planu da zajedno idu na natjecanje, no pokazalo se da on voli prepone. Tia je jedina koja je sjela na njega i sve ga je naučila, a to je jako teško”, istaknula je Tihana Fiolić Lovrić, trenerica u Satiru.

Iako su Tia i Silver Star već ranije bili spremni za natjecanja, to se moglo realizirati tek ove godine iz razloga što je on tek tada ušao u četvrtu godinu, a takva su pravila Hrvatskog konjičkog saveza. Do sada imaju 20 odskakanih turnira, a čak 16 odradili su bez greške.

„Želja mi je doći na veće visine, pripremam dvije kobile s kojima ću skakati iduće godine. Također, želim to ostvariti na natjecanjima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, a da pri tome uživam”, entuzijastično je izjavila Tia Lovrić.

Klasični trening vinkovačkog para kreće u hodu kako bi se kroz nekoliko minuta zagrijali, zatim slijedi desetominutni kas prilikom kojega se rade promjene i krugovi. Nakon toga ponovno ide hod uoči galopa i skakačkih dijelova treninga, s time da se najprije zagrijava s manjim preponama i postepeno se podiže visine i radi se parkour. Upravo dobri treninzi rezultirali su da Tia Lovrić bude prva kadetkinja na rang listi u Hrvatskoj.

Konjički sport je elitan, zahtjeva brojna odricanja i sredstava, a toga je svjestan i predsjednik kluba Ante Lovrić. „Nemamo zatvoreno jahalište, tijekom zime naša je članica putovala u Osijek i koristila njihovo jahalište. Radili su na kondiciji kako bi se mogli ravnopravno natjecati s ostalima. Jahalište koje imamo dovoljno je za obuku i trening, nije većih gabarita da bi mogli organizirati natjecanje”, kazao je dodavši kako je Satir član HKS-a, a da u klubu imaju trenera i voditelja jahanja i zadovoljavaju sve uvjete da imaju licenciranu školu jahanja i polaganja za jahačke dozvole i licence.

Problem zatvorenog jahališta moglo bi se riješiti, a to nam je najavio predsjednik kluba. Kako sam kaže, zahvaljujući Gradu i Županiji udruga je kupila površinu i dobila je sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju moderno-rekreacijskog konjičkog centra u sklopu kojega bi bila moderna štala i edukacijski prostori, a to bi bilo pogodno za održavanje natjecanja. Nadamo se kako će se to i ostvariti, a pred Tijom je nadolazećeg vikenda turnir u Konjičkom centru Galop u Peterancu kraj Koprivnice. Ipak, glavni je naglasak stavljen na Državno prvenstvo koje će ove godine ugostiti Osijek.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno