18 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Općina Nuštar: Problem manjka mjesta trebao bi riješiti vrtić u Ceriću

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kao i mnoge druge jedinice lokalne samouprave i Općina Nuštar suočena je s problemom nedostatnih kapaciteta kada je riječ o predškolskom odgoju. Potvrđuje se to i ususret novoj pedagoškoj godini, a nada za rješavanje ovoga problema položena je na novi vrtić, koji je u izgradnji u Ceriću.

U općini Nuštar, naime, trenutačno svega je jedan vrtić i to u Nuštru. Ovaj vrtić prije nekoliko godina prošao je energetsku obnovu, rekonstrukciju te dogradnju čime je povećan i smještajni kapacitet, međutim, mjesta i dalje nema dovoljno. Kako doznajemo od Jasminke Zovko, ravnateljice Predškolske ustanove “Vrtuljak” Nuštar, natječaj za upis djece u vrtić za sljedeću pedagošku godinu trajao je od 24. svibnja do 7. lipnja, a prijavljeno je čak 66-ero djece s područja cijele općine.

Nikada do sada nismo imali tako velik interes za upis“, ističe ravnateljica Zovko.

Nažalost, sva djeca neće moći biti i upisana u vrtić u kojemu od ove pedagoške godine već ostaju 103 mališana.

Kako se neće svi moći upisati Povjerenstvo za upis obavilo je bodovanje prema Pravilniku o upisu i donijelo privremene rezultate upisa do popune odgojno obrazovnih skupina“, ističe Jasminka Zovko.

A do popune skupina od 66-ero prijavljene djece moglo se uzeti njih 23-oje dok ostali ostaju neupisani, a nije ih mali broj.

Svjestan je ovog problema i načelnik Hrvoje Drinovac, koji se, baš kao i roditelji i djelatnici vrtića, nada kako će novi vrtić u Ceriću s kapacitetom za smještaj 45 mališana riješiti ovaj problem. Međutim, oko tog projekta ne ide sve glatko.

Izgradnja vrtića je počela pa je ovaj tjedan salivena i prva ploča, međutim, s obzirom na do sada osigurana sredstva, puno više od toga za sada se neće moći napraviti. Naime, riječ je o investiciji vrijednoj nešto više od 1,3 milijuna eura, što je znatno više od dobivenih bespovratnih 332 tisuće eura.

Sada moramo vidjeti što dalje, ako ne bude nekog novog natječaja na koji bi se mogli javiti ostaje nam jedino kreditno zaduženje“, ističe načelnik Drinovac.

Recimo i to kako se cijena vrtića u općini Nuštar nije mijenjala već neko vrijeme. Za prvo dijete u vrtiću roditelj plaća 59,73 eura, za drugo 46,45 eura, a za treće dijete vrtić je besplatan. Inače, Općina za redovito poslovanje vrtića iz proračuna izdvaja 18.000,00 eura mjesečno odnosno 216.000,00 eura godišnje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno