15 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Ravnateljica Poljoprivredno šumarske škole Ružica Zucić dobitnica nagrade “Ivan Filipović”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je Odluku o dodjeli nagrade “Ivan Filipović” za 2023. godinu. Godišnja je to nagrada za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu.

Dodjeljuje se za životno djelo i kao godišnja nagrada. Među dobitnicima ove druge je i Ružica Zucić, ravnateljica Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.

U obrazloženju nagrade stoji kako Ružica, kao dugogodišnja odgojno-obrazovna djelatnica, ima impresivne rezultate u svojoj struci, kao i mnoga priznanja za svoj rad i doprinos jačanju ugleda poljoprivredne struke i poljoprivrednih škola u Republici Hrvatskoj. Članica je mnogih stručnih radnih skupina i projekata na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a poseban doprinos daje i u uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti strukovnog obrazovanja u svojoj školi koja je i prepoznata kao mjesto izvrsnosti poljoprivredne struke.

“Njezin doprinos hrvatskom školstvu je kontinuiran tijekom godina kroz brojna mentorstva studentima, učenicima, svojim kolegama, kroz djelovanje u mnogim županijskim vijećima i radnim tijelima, a tijekom 2023. godine posebno se ističe njezin doprinos u završetku projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u njezinoj školi, kao i u sudjelovanju njezine škole u nekoliko Erasmus projekata.Vrlo je aktivno sudjelovala i u izradi novih strukovnih kurikula koji će pridonijeti jačanju strukovnog obrazovanja u RH”, zaključilo je prosudbeno povjerenstvo.

Inače, ova nagrada dodjeljuje se od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske. Hrvatsko školstvo i društvo i na taj način pokazuju sustavnu brigu o onima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.

Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. godine i Saveza hrvatskih učiteljskih društava 1885. godine, sudionik triju općih učiteljskih skupština. Uz to, zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Njegova misao “Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem” već gotovo jedno stoljeće ulijeva nadu, hrabri i potiče sve one koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih poziva na svijetu, ali mu ostali vjerni unatoč svim teškoćama i izazovima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno