11 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Igraju li cijene ulogu u odlasku na ljetovanje?

Više od autora

- vl promo-

Vrijeme je godišnjih odmora, a najučestalije pitanje koje možemo čuti jest „Kad ideš na more?”, pošto ljetni odmor najčešće vezujemo uz odlazak na Jadran i našu obalu.

Većinom se takav odmor planira mjesecima unaprijed, no, ipak ima onih koji čekaju zadnji tren pa su time i cijene smještaja skuplje. Apartman za tjedan dana za prosječnu obitelj još se može pronaći od 300 eura naviše, ali ne treba očekivati neki luksuz. S druge strane, hotelski aranžmani uglavnom se kreću oko 1000 eura za tjedan dana po odrasloj osobi, stoga svatko može odabrati koliko želi izdvojiti za ovakvu vrstu odmora. Velike su gužve na autocestama, posebice u pravcu mora, a nešto ćete više plaćati cestarinu, odnosno za 10 posto. Naime, riječ je o sezonskom poskupljenju koje se nije primjenjivalo zadnje četiri godine. Također, voze i noćni sezonski vlakovi koji povezuju kontinentalnu Hrvatsku s Dalmacijom, a prometovat će sve do 3. rujna, dok su cijene karata za vlakove prema obalnim destinacijama snižene 40 posto pa je to još jedan od načina putovanja do svoje izabrane ljetne destinacije.

Iako cijene u posljednjih par godina jesu nešto više nego inače, uvijek možete naći povoljnije opcije i uštedjeti. Poznato je kako su cijene u centru grada i uz samu obalu uvijek visoke, ali kada se ode malo u unutrašnjost, svega nekoliko stotina metara, može se proći puno povoljnije u kafićima i restoranima.

Zanimljivo je kako je istraživanje Europske putničke komisije pokazalo da je Hrvatska među traženijim europskim destinacijama, što govore i podaci Državnog zavoda za statistiku s 19,5 milijuna dolazaka i 92,4 milijuna noćenja turista u prošloj godini, što je za 9,7% više dolazaka turista i za 2,6% više njihovih noćenja u odnosu na 2022. Prema e-visitoru, među Hrvatima su najpopularniji Vir, Rovinj, Zadar, Crikvenica, Split, Dubrovnik, Poreč, Opatija i Mali Lošinj.

Na tu smo temu porazgovarali i s Vinkovčanima kako bismo vidjeli kakvi su njihovi ljetni planovi. Sugrađanka Blaženka već godinama ljetuje na Zlarinu i u Zadru.

Ovo ljeto odmarat će punih mjesec dana, a rekla nam je i koja će biti njezina „tura”. „Prvo idem u Hercegovinu, zatim na Vis, Zlarin, Zadar i onda opet u Hercegovinu”, kazala je dodavši kako cijene ne smatra ništa višima nego inače te svatko pronađe ono što mu odgovara. Nedavno je, kaže, bila u Njemačkoj gdje je kava 7 eura, a putovala je i u Švedsku gdje su slične cijene pa smatra kako su ove kod nas podnošljive. „Prije sam išla u hotel, sad idem u apartmane”, dodala je.

Gordana je kazala kako ove godine ipak neće ići na more. „Nisu mi čak toliko u pitanju cijene, već sam počela raditi i odlučila kako ove godine preskačem ljetovanje jer posao je prije svega”, pojasnila je.

Iako dosta ljudi bira ljetovanje van Lijepe naše, kaže kako bi uvijek izabrala godišnji na našoj predivnoj obali za koju smatra najljepšom.

Ipak, nije ljetni odmor jedino na moru, već se osvježenje može pronaći i na kopnu. To nam je potvrdio i Vinkovčanin Antun. „Ovo ljeto bit ćemo biti kod kuće i na Banji. Već dugo nisam bio na moru pa ni ne razmišljam o cijenama i poskupljenjima, ali općenito kad je riječ o cijenama držim se onoga što mi treba i što želim, a mogu platiti, nije skupo”, prokomentirao je Antun koji smatra da Banja ima sve potrebno za uživanje tijekom ljeta. „Volimo ići tamo, kupamo se, plivamo, razgibamo i zajednički družimo. Ne moramo putovati, kod kuće smo, a opet možemo uživati u ljetu”, zaključio je.

Bez obzira na to kako odlučite provesti ovo godišnje doba, ljeto je uvijek prilika za opuštanje, avanturu, stvaranje novih uspomena i punjenje baterija za nove radne pobjede.

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno