24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Danas Kune su posebno ponosne na program edukacije osnovnoškolske djece o Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

I ove godine 22. srpnja na Privlačkom putu u Mirkovcima obilježena je godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja sa županjskog i vinkovačkog područja mučki ubijenih u legitimnoj akciji uspostavljanja suvereniteta RH na području Mirkovaca iz kojih su vršeni teroristički napadi na Vinkovce i obližnja naselja.

Počast suborcima koji su poginuli 22. srpnja 1991. godine, a 40 njihovih suboraca je ranjeno, organizirala je Udruga ratnih veterana 3. A brigade ZNG “Kune” Vinkovci.

Ova udruga osnovana je 2012. godine, a okuplja pripadnike brigade s vinkovačkog i županjskog područja.

Naš je cilj ponajprije njegovanje, očuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu. Isto tako, naša je primarna zadaća i očuvanje imena i djela 3. gardijske brigade ZNG “Kune”, okupljanje njezinih pripadnika iz Hrvatske i inozemstva te razni oblici pomoći članovima i njihovim obiteljima“, ističe umirovljeni brigadir Damir Dujić, predsjednik udruge.

Veliku pozornost i značajan angažman u udruzi polažu na prikupljanje arhivske građe, predmeta i filmova vezanih uz Domovinski rat te nastoje poticati i usmjeravati stručna i znanstvena istraživanja iz različitih područja društvenih djelatnosti koja su vezana za Domovinski rat.

Foto: Udruga ratnih veterana 3. A brigade ZNG “Kune” Vinkovci

Dio članova udruge, a na to su posebno ponosni, sudjeluje u programu edukacije osnovnoškolske djece o Domovinskom ratu. Između ostaloga, članovi udruge trenutačno sudjeluju u snimanju dokumentarnog filma o 2. bojni 3. A brigade ZNG “Kune”.

Uz obilježavanje obljetnice akcije Mirkovci ’91, čiji su organizator, članovi udruge sudjeluju u obilježavanju svih važnih datuma i obljetnica iz Domovinskog rata, a među kojima je i obilježavanju obljetnice ustroja 3. gardijske brigade ZNG “Kune”. Podsjetimo, ova brigada, koja je dala ogroman doprinos u obrani Hrvatske, osnovana je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Imala je 392 poginula pripadnika, a 15 ih se još uvijek vodi kao nestali.

Govoreći o aktivnostima Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG “Kune” Vinkovci predsjednik Dujić ističe i to kako, kada god je potreba, organiziraju humanitarnu i fizičku pomoć članovima udruge prilikom stradavanja njihovih kuća u požaru ili drugim nepogodama, a s takvim akcijama pridružuju se i drugdje gdje je to potrebno pa su tako organizirano pomagali u županjskoj Posavini u saniranju posljedica katastrofalne poplave. Dio članova redovito sudjeluje u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi Društva Crvenog križa Vinkovci. Odnedavno, udruga djeluje u prostoru koji je dobila u Domu hrvatskih branitelja u Vinkovcima i gdje, kažu, imaju odlične uvjete za rad.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno