13 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Mogu li nadzorne kamere riješiti problem uništavanja?

Više od autora

- vl promo-

Na igralištu u vinkovačkom kvartu Lapovci osvanula je poruka koja poziva na čuvanje javnih prostora: “Čuvajmo ono što je lijepo, ne bacajmo ugašene cigarete na pod! Hvala!” Ovaj apel na odgovorno ponašanje potaknuo je našu redakciju da posjeti igrališta u Vinkovcima i sazna više o sigurnosti i stanju u parkovima za djecu.

Posjetili smo nekoliko igrališta u gradu kako bismo se uvjerili u stvarno stanje Tijekom obilaska razgovarali smo s dvjema bakama koje su čuvale svoje unuke dok su se igrali. One su istaknule kako štetu najviše prave starija djeca, koja svojim ponašanjem ugrožavaju sigurnost svih mališana. Osim fizičkih oštećenja, problem predstavlja i šaranje po spravama, što narušava izgled igrališta.

“Svaki put kad dođemo, nešto je oštećeno. Grad se trudi popraviti, ali to traje samo kratko, jer čim se popravi, opet se uništi. Vrtuljak je često pokvaren, ljuljačke se kidaju, a po toboganima i klupama stalno se šara”, rekle su nam.

Osim toga, uništavanje koševa za smeće vrlo je često i dovodi do onečišćenja okoliša, jer se otpad baca po tlu, unatoč tome što su igrališta inače lijepo uređena i redovito održavana. Naše sugovornice pohvalile su napore grada u održavanju igrališta, ali su istaknule da pojedinci svojim ponašanjem čine ta mjesta manje ugodnima i sigurnima za djecu.

Razlozi za takvo vandalsko ponašanje, prema riječima baka, često su inat i sukobi između djece iz različitih kvartova. Kao potencijalno rješenje, predložile su postavljanje nadzornih kamera na igralištima. Za postavljanje nadzora su i mnogi drugi građani koji ovakav način zaštite igrališta često predlažu u komentarima na društvenim mrežama.

“Kad bi postojale kamere, vjerujemo da bi se manje štete činilo jer bi se ljudi osjećali odgovornije” , naglasile su.

Vandalizam na igralištima nije samo estetski problem, nego izravno utječe na sigurnost i kvalitetu života najmlađih građana. Kako bi se očuvala ljepota i sigurnost igrališta, potrebne su hitne mjere i suradnja svih građana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno