19 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Za palčiće Karla i Nickolasa ne postoji nemoguće!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Njihov dolazak na svijet bio je sve samo na običan. Liječnici su im davali tek dva posto šanse za preživljavanje, no smijeh ovih malenih boraca danas odjekuje obiteljskim domom. Blizanci Nickolas i Karlo Nakić iz Vinkovaca prve su bebe u Hrvatskoj rođene u 23. tjednu trudnoće koje su preživjele bez operativnih zahvata, a šest mjeseci nakon rođenja nemaju nikakvih razvojnih teškoća.

Termin porođaja bio je sredinom svibnja, no ovi mališani imali su drugačije planove. Na svijet su stigli 15. siječnja i bacili u brigu sve oko sebe, od roditelja, obitelji pa do cijelog medicinskog osoblja. Liječnici nisu bili optimistični, a mama i tata, Matea i Hrvoje, bili su spremni na najgore.

„Rodili su se u 13:39 i 13:37 sati, a ja sam ih ugledao oko 16.30 sati. Tad su imali 590 i 587 grama, bili su vrlo maleni i na aparatima, jedva su se vidjeli od silnih žica na koje su bili spojeni. Mislio sam kako tu nema pomoći i da neće preživjeti jer su svi stručnjaci bili oko njih, ali nitko nije bio optimističan. Tad mi je kroz glavu prolazilo svašta“, prisjetio se Hrvoje trenutka kada je upoznao svoje blizance. Bili su u inkubatoru, nemoćni, krhki i toliko sitni da su praktički mogli stati u dlan.

Prvi sati i dani njihovog života bili su pravi izazov. Njihovi roditelji neprestano su bdjeli pokraj njih, tješeći se međusobno i moleći za čudo. Polako, ali sigurno, čudo se i dogodilo. Kako je vrijeme odmicalo, dječaci su počeli dobivati na snazi, disati bez aparata, potom sami i jesti, a ubrzo su ih roditelji mogli slobodno držati u naručju. Najveće olakšanje, kažu, bilo je kad su ih skinuli s kisika. U kliničkom bolničkom centru Osijek proveli su četiri i pol mjeseca, a kući u Vinkovce stigli su koncem svibnja i već tri mjeseca uživaju u svome domu, uz mamu i tatu. Obavili su sve potrebne preglede i sve je u redu.

Kako je ispričala Matea, trudnoća je bila uredna do 18. tjedna, a zbog preranog otvaranja morala je na serklažu koja bi spriječila prijevremeni porođaj. No, Karlo i Nickolas bili su uporni i rodili su se pet tjedana poslije.

„Planirala sam izdržati 25 tjedana jer sam ležala i nisam smjela ustati iz kreveta. Nasreću, porođaj je prošao normalno i sve je obavljeno prirodnim putem. Osjećaj je neopisiv, užasno sam ponosna”, rekla je Matea. Inače, maleni heroji začeti su umjetnom oplodnjom, a bračnom paru ovo je bio četvrti pokušaj. „Ovaj put smo odlučili staviti dvije stanice i evo stigla su nam dva sina. Da nismo uspjeli, mislim da bismo odustali”, kazala je.

Dva mala čuda! Fenomeni! Tako su ih nazvali u osječkoj bolnici. Očito im se žuri upoznati ovaj svijet pa su sve prepreke uspješno prešli. Mali palčići preživjeli su sve crne prognoze, bez oštećenja na mozgu ili bilo kakvih operacija.

„Hvala doktorici Kadivnik koja ih je porodila te profesorici Milas i ostalim sestrama i doktoricama koje su vodile liječenje. Urednog su razvoja, sve ide svojim tijekom, kao da su se rodili normalno”, rekao je Hrvoje, dodavši kako su u svom kratkom životu više vremena proveli u bolnici nego kod kuće pa ne čudi što su se osoblju na odjelu neonatologije uvukli pod kožu.

Roditelji su s njima mogli provesti tek sat vremena dnevno, što im izuzetno teško padalo. „Dođeš tamo, vidiš ih tako male i nemoćne i na kraju ih moraš ostaviti. Pretužno”, sjeća se Matea. No, sad kad su u svojoj kući i u svojim krevetićima, sve je na svome mjestu. Za svoje sinove Matea i Hrvoje kažu da su dobri, nisu zahtjevni, jedu, spavaju i ne plaču puno. Dva su mala borca koja svakodnevno dokazuju da nemoguće ne postoji.

Recimo još kako se u svijetu jedno od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Mališani su to rođeni prije 37. tjedna trudnoće, što će reći kako su junaci naše priče debelo izvan statistike. „Ne treba gledati crno, treba ići dalje i boriti se”, poruka je obitelji Nakić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno