19 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Pedijatrica Nađ Matijević: Djeca u blizini vode moraju biti pod povećanim nadzorom!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Tragičan događaj koji se dogodio jučer u Vukovaru potresao je cijelu Hrvatsku. Od posljedica utapanja utopilo se jednogodišnje dijete i to u svega 30cm vode koliko je bilo u dvorišnom bazenu. Ljetni mjeseci znače i više vremena boravka u vodi, pa stručnjaci opetovano upozoravaju na opasnosti utapanja.

Za komentar upitali smo vinkovačku pedijatricu Korneliju Nađ Matijević koja nam je rekla kako su najčešće žrtve utapnja djeca do 5 godina života te adolescenti.Tijekom ovih mjeseci, djeca se najčešće kupaju u bazenima i morima, ali i naizgled bezopasne situacije, poput kante vode ili kade, mogu biti izuzetno opasne za malu djecu.

“Nakon što se izvadi iz vode dijete može izgledati sasvim normalno ili biti bez svijesti u kardio-respiratornom zastoju. Može disati nepravilno ili ne disati, biti blijede ili modre boje kože ili može kašljati”, upozorava dr. Nađ Matijević, pojašnjavajući kako je utapanje oštećenje dišnih puteva uzrokovano gušenjem u tekućini.

Termin tzv “suho utapanje” ne koristi se od 2002. godine, kao ni mokro, aktivno ili pasivno utapanje. No, opasnost ostaje ista.

U takvim situacijama ključna je brza reakcija.

“Preporuča da se disanje usta na usta započne još u vodi ako je dijete bez svijesti, a nakon izlaska iz vode potrebno je odmah započeti masažu srca dok se ne dođe do hitne medicinske pomoći. Ono što je važno je da se jako brzo reagira, jer djeca koja ostanu bez kisika do 3 minute imaju odličnu prognozu”, ističe pedijatrica.

Također, upozorava na činjenicu da simptomi ne moraju biti vidljivi, zato je važno pratiti ponašanje djeteta.

“U nekim slučajevima oštećenja dišnih puteva ne moraju se manifestirati odmah, zato je važno u slučaju bilo kakve sumnje na incident u kojem je dijete udahnulo vodu, dijete oprezno promatrati tijekom sljedeća 24 sata”, napominje.

Posebno je važno pratiti djetetovo stanje u slučaju pojave simptoma poput plitkog disanja, jake pospanosti, bolova u prsima ili povraćanja. Kod veće djece su česte i tjelesne ozlijede zbog čega se treba paziti, u slučaju potrebe za mjerama oživljavanja, da se što manje pomiču.

“Ako dijete ima jedan od ovih simptoma, treba se odmah javiti u najbližu medicinsku ustanovu kako bi se na vrijeme poduzele sve potrebne mjere,” zaključuje pedijatrica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno