17 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Drago Kosijer: Kada sam postao policajac ispunila mi se životna želja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Drago Kosijer policijski je službenik bio od 1991. do 2023. godine kada odlazi u mirovinu. Od početka policijske službe aktivno se uključuje u obranu RH na osiguranju važnih i značajnijih objekata za grad Vinkovce. Nakon smirivanja ratnih djelovanja premješten ja na poslove kriminalističke policije na suzbijanju kriminaliteta i uspostavi javnog reda te suzbijanju maloljetničke delinkvencije.

“Oduvijek sam želio biti policajac, međutim, nisam se za taj posao mogao školovati u onom sustavu jer nisam bio podoban. Kada je došlo do Domovinskog rata  odmah sam stupio u policiju. Tako se ostvario moj životni san”, ističe Drago Kosijer.

U procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i MUP je trebao prilagoditi svoj način rada, od evidentiranja i prijavljivanja kaznenih djela pravosudnim tijelima kažnjavanja do preventivnog i proaktivnog postupanja policije. Tako 2003. godine MUP uvodi pilot program „Policija u zajednici“ koji se ubrzo se proširuje na cijelu RH, a upravo Drago Kosijer među prvim je polaznicima tečaja za kontakt policiju na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Kroz tečaj dobio je dodatna znanja i drugačije poglede na preventivni i proaktivni rad policije, a po povratku u službu, zbog prethodnog iskustva u području maloljetničke delinkvencije, dodijeljen mu kontakt rajon „Kanovci“. Naselje u kojemu se nalazi i industrijska zona „Zalužje“, pet srednjih škola, jedna osnovna škola i jedan dječji vrtić.

“Bio je to stvarno jedan dobro osmišljen program s ciljem da policijski službenici na poseban način budu na usluzi lokalnoj zajednici i građanima. Te 2003. godine nas 36 iz svih postaja naše Policijske uprave bilo je poslano na tečaj u Zagreb, a naš rad u kontakt rajonima započeo je iste godine u srpnju. Od trenutka kada smo izašli na ulice moje kolege i ja stvarno smo bili na usluzi građanima na različite načine, a sve s ciljem da njihovi kvartovi budu sigurniji i ugodniji za življenje”, ističe naš sugovornik.

Tako je, osim održavanja javnog reda i sigurnosti na kontakt rajonu, uspostavljena i dobra suradnja s komunalnim odjelom grada Vinkovaca te su  kroz komunalnu prevenciju rješavani problemi na terenu. Iz te suradnje nastalo je i Vijeće za komunalnu prevenciju grada Vinkovaca. Daljnjim detektiranjem i nadograđivanjem preventivnih programa ono je preraslo u Vijeće za međuresornu suradnju grada Vinkovaca gdje su uključena i druga javna tijela kao što su zdravstvene i socijalne ustanove, obrazovne ustanove i druge. U tome Vijeću Drago Kosijer bio je aktivna spona u kontaktima s ravnateljima ustanova.

“Bila je to vrlo dobra suradnja s Gradom i svim institucijama i ustanovama kao i s vama medijima”, kaže Kosijer ističući, između ostaloga, kako je kontakt policija iz PU vukovarsko-srijemske prva u Hrvatskoj pokrenula radionice za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole o opasnosti od pirotehnike.

U kontakt policiji ostao je do mirovine s tim da od kraja 2017. više nije bio na terenu nego je obavljao posao koordinatora. Na toj je dužnosti, koristeći svoja stečena znanja i dugogodišnje iskustvo, uvezivao rad kontakt policije. Tako je značajno pridonio boljem radu i preventivnom djelovanju policije u zajednici i održavanju povoljnog stanja sigurnosti na području grada Vinkovaca, a čime je kod građana dodatno razvijen osjećaj sigurnosti i povjerenja u policiju.

“Iako sam dobivao ponude za neke druge poslove u policiji, ja sam se jednostavno našao u kontakt policiji, volio sam to raditi i tu sam ostao do mirovine. Vjerujem da sam u tome bio i uspješan i zato me raduje ova nagrada Grada Vinkovaca jer je ona priznanje mome radu koje dolazi upravo od lokalne zajednice kojoj sam se na poseban način posvetio radeći u kontakt policiji”, ističe Drago Kosijer.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno