21 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Sutra će u Vukovaru biti identificirane još dvije osobe nestale u Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” sutra će s početkom u 11 sati biti održana završna identifikacija posmrtnih ostataka dviju osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Kako su priopćli iz Ministarstva branitelja, identifikaciji će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Recimo kako kako Hrvatska traga za još 1794 osobe nestale u Domovinskom ratu. U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 396 lokacija, pretraženo je više od 950 tisuća četvornih metara, pronađeno je pet masovnih i niz pojedinačnih grobnica te je u tom razdoblju sveukupno ekshumirano 189 osoba, a identificirano 266 hrvatskih branitelja i civila.

Sve masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, i to: kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, Šarviz dola (2023.) iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba, u Bogdanovcima su ove godine ekshumirane četiri osobe, a na Petrovačkoj doli najmanje 10 osoba.

Najveći broj neriješenih slučajeva je s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 497, a s područja Grada Vukovara 371. gdje su u proteklih osam godina istražene 133 lokacije te su i trenutačno u tijeku pretraživanja određenih lokacija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno