Strast prema inovacijama i ljubav prema slasticama Vedran Dunatov spojio je u uspješan poslovni pothvat i stvorio prve kekse s vinkovačkim potpisom! Inferno Cookie Factory nova je lokalna priča o strasti, upornosti i inovaciji, mjesto koje na jedan poseban način oslikava zavičajnu tradiciju našega grada.
Ovaj 30-godišnjak prošao je zanimljiv put do svojih keksića. Završio je za trgovca u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca, a kako se nije pronašao u struci, počeo je raditi kao konobar. Tijekom godina se specijalizirao za rad s koktelima i kavom te je završio European Bartender School (EBS UK) gdje je stekao diplome za baristu i miksologa.
„Zbog teške situacije na tržištu nije bilo moguće naplatiti moje znanje i vještine. Po povratku iz Amsterdama početkom godine počeo sam razvijati poslovnu ideju koja je bila zamišljena kao izvor dodatne zarade uz stalni posao. Kombinirao sam nekoliko vrsta tijesta, usavršavao ih svakodnevno i tako stvorio prvi Dante’s Cookie. To je spoj dva tijesta s kakao tijestom punjenim bijelom čokoladom“, pojašnjava nam Vedran svoj početak.
Keksi nisu originalno zamišljeni kao zdravi proizvodi zbog visokog udjela kakaa i šećera, no naš sugovornik priča nam kako je uspio razviti recepturu s matchom, orašastim plodovima i bobičastim voćem, koja predstavlja zdraviju verziju keksa i bit će dio stalne ponude. Za nju je planirano ukupno 15 keksića, dok trenutna ponuda uključuje: Dante’s Cookie 75g, Inferno Cookie 140g, Oak Cookie 25g, Ugostiteljski keksići te Dante’s Box od 25 keksića po 5g.
Proces pečenja je, ističe Vedran, složen i dugotrajan. „Maslac se topi na određenu temperaturu, dodaju se suhi sastojci koji se miksaju određenom brzinom i vremenskim intervalima. Postupak se ponavlja s dodavanjem mokrih sastojaka. Tijesto se zatim odmara na niskoj temperaturi, prebacuje u hladnjak da se formira, ponovno mijesi i odmara 24 sata. Nakon toga je spremno za ručno punjenje, pečenje i odmaranje, što mu daje konačnu strukturu“, opisuje mladi Vinkovčanin, dodavši kako je pakiranje također ručni proces.
Ime Inferno dolazi od imena njegova sina Dantea, što se prirodno nametnulo prema Danteovoj knjizi Pakao (Inferno), a upravo je po sinu nazvao i svoj prvi keks, dosad najdraži.
Trenutno sve radi sam, uz podršku djevojke koja uskoči kad god je potrebno, a ponosno promovira i ciljeve svoje male tvornice. Na prvom mjestu je kvaliteta na kojoj neprestano radi, osiguravajući da svaki keks zadovoljava najviše standarde i očekivanja kupaca. Jedan od ciljeva je i postati prepoznatljiv brand, ne samo u Vinkovcima nego i šire, kroz jedinstvene proizvode i inovativne recepte, a Vedran aktivno radi i na promociji našega grada kroz posebne projekte poput Orion’s Cookie, koji će biti „službeni keksić grada Vinkovaca“.
„Orion’s Cookie planiramo lansirati povodom Vinkovačkih jeseni. Bit će dostupan isključivo u Vinkovcima, s varijantama koje uključuju slavonske delicije kao što su bundeva, domaći lješnjaci, bučino ulje, džem od jabuka, sok od aronije, džem od šljiva, kravlji sir, sir sa bučinim sjemenkama, razne slavonske kobasice i ostalo“, najavljuje novu vinkovačku delikatesu.
Također planira uključiti lokalne maturante ugostiteljskih i kuharskih škola u svoje projekte, nudeći im priliku da razviju svoje recepte i sufinancirati njihovo daljnje školovanje prodajom tih proizvoda.
Oduvijek, dodaje, voli slatko, ali je bio izbirljiv kada su u pitanju slastice. Klasici su mu često dosadni i jednolični pa je htio stvoriti nešto posebno za Vinkovce.
„Iako nisam dugo u ovom poslu i još mnogo trebam naučiti, naš klasični Dante’s Cookie postigao je prosječnu ocjenu od 4.8 među 200 ispitanih. Ovo nije samo ljubav prema pečenju, već strast prema inovaciji i spajanju nespojivog, kao što to pokazuje naš Orions Cookie“, dodaje Dunatov najavljujući i otvaranje prodavaonice prije Vinkovačkih jeseni. Trenutno peče u kuhinji jednog lokalnog cateringa do kojega je, otkriva, došao nakon puno truda i muke, još više odbijenica. Prostor planira koristiti dok narudžbe ne postanu učestale i model postane samoodrživ, a u međuvremenu traži investitore i partnera za otvaranje vlastitog proizvodnog pogona.
Iako je Vedran već uspio stvoriti mjesto gdje se strast, inovacija i lokalna zajednica spajaju u savršenom okusu svakog zalogaja, u planu je još puno toga, sve s ciljem poboljšanja ponude.
„Počeli smo od nule, bez ikakvih početnih sredstava i izuzetno sam ponosan na sve što smo do sada postigli. Svaki korak naprijed, svaka nova inovacija i svaki zadovoljan kupac dokaz su da se može uspjeti i s minimalnim resursima. Naša strast i posvećenost omogućili su nam da izgradimo prepoznatljiv brand i kvalitetan proizvod“, sretan je naš sugovornik koji ovom prilikom poziva zainteresirane partnere i investitore koji žele podržati naš razvoj i pridonijeti rastu našeg branda da mu se slobodno obrate.
„Zajedno možemo raditi na daljnjem širenju, povećanju kapaciteta proizvodnje i uključivanju još više lokalnih talenata. Naš cilj je ne samo razviti Inferno Cookie Factory, već i pomoći promociji i ekonomskom razvoju Vinkovaca. Uvjeren sam da zajedničkim snagama možemo postići velike stvari“, podvukao je Vedran Dunatov.