16 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Hrvatske vode: Sve je spremno za prihvat velikog vodnog vala Dunava!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Mnogi ovih dana budno prate stanje vodostaja Dunava, nakon što je na sjednici Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije najavljeno kako u srijedu vodni val treba ući u Hrvatsku. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kaže kako mjesta za paniku nema, ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. 

Hrvatske vode objavile su današnje stanje vodostaja Dunava:
– Budimpešta +731 cm – opadanje (u posljednja 24 sata opadanje za 67 cm)
– Batina +672 cm – lagani porast (u posljednja 24 sata porast za 30 cm)
– Ilok +477 cm – lagani porast (u posljednja 24 sata porast za 27 cm)
Jučer, 22. rujna u 12 sati, uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava za dionice vezano za vodomjer Batina (ukupno 26,5 kilometara dunavskih nasipa na području od državne granice s Mađarskom, na području općine Draž, nasipi za zaštitu naselja Batina, nasip Gomboš te dionica Zmajevac-Ludaš). Izvanredne mjere podrazumijevaju 24-satni nadzor dionica.

Na ostalim dionicama na snazi su redovne mjere obrane od poplava za sve dionice uz rijeku Dunav i za 30-ak kilometara nasipa uz rijeku Dravu uzvodno od ušća u Dunav gdje dolazi do uspora.

Foto: Hrvatske vode

Vodostaji rijeke Dunav u Budimpešti dosegnuli su u subotu 21.9.2024. u 5 sati najvišu razinu od +830 cm (60-ak cm niže nego u lipnju 2013. godine) i od tada su pali za jedan metar s tendencijom daljnjeg opadanja od 1 metar na dan.

Trenutni vodostaj Dunava u Batini, 23.9.2024. godine u 7 sati iznosi +672 cm s tendencijom daljnjeg laganog porasta od cca 1 cm/sat. Vrh vodnog vala Dunava na ulaznom profilu u Republiku Hrvatsku, u naselju Batina, očekuje se tijekom srijede, 25.9.2024. godine na razini malo višoj od +700 cm.

Iz Hrvatskih voda poručuju kako su sve linije obrane od poplava uspostavljene i sve je spremno za prihvat ovog velikog vodnog vala Dunava. I dalje se stalno obavlja obilazak i pregled zaštitnih vodnih građevina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno