20.2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Liturgijsko pjevanje u Bošnjacima promoviralo gotovo 170 pjevača

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Prvi dio Nadbiskupijske smotre zborova i pjevačkih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije započeo je subotnjim svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Martina u Bošnjacima predvodio dekan Županjskog dekanata preč. Josip Filipović. 

S unaprijed dogovorenim repertoarom, desetak zborova zajednički je zapjevalo, molilo i učinilo misni susret u Bošnjacima svečanim, raspjevanim i posebnim, nakon čega je uslijedio revijalni dio, osvrnuo se mr. sc. Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijskog ureda za crkvenu glazbu, ovom prigodom i dirigent jedinstvenog crkvenog zbora s oko 170 pjevača. Na orguljama ih je pratio maestro velečasni mr. sc. Mario Brkić, župnik župe sv. Ćirila i Metoda iz Vinkovaca.

„Nije cilj zvati isključivo zborove koji gaje umjetnička pjevanja, nego želimo čuti ono što se pjeva po našim crkvama svake nedjelje. Negdje se čuje četveroglasni zbor, negdje je to jednostavni pučki zbor. Jednako pravo na ovakvoj smotri pripada i jednima i drugima jer obavljaju svi istu zadaću na isti način, ovisno o mogućnostima koje imaju u svojoj sredini”, pojasnio je vlč. Andrić.

Zadaća je razbuditi svoju župnu zajednicu pa preporučuje više klasičnih pjesama u crkvenom pjevanju.

“Mislim da smo u nekim stvarima jako otišli u pomodarstvo. Jednostavno se odričemo nekadašnjih lijepih pjesama koje su obogaćivale dušu i pamet tolikih generacija na uštrb pjesama koje se čuju na nekakvim manifestacijama, rubnim, polucrkvenim što je šteta…”, kaže.

Ali sve se može popraviti, dodaje. U tom smislu je i ova smotra promovirajući liturgijsku glazbu, onu koja više pristaje crkvi i liturgiji nego možda nešto drugo, ističe.

Tako se u sav glas, između ostalog, zapjevalo Ti Kriste, kralj si vjekova, Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, Gdje je ljubav, prijateljstvo, O Kruše živi, milosni, Veliča, Ljiljane bijeli

„Crkveni zbor uspješan je onoliko koliko uspije animirati župnu zajednicu koja se okuplja na misi da s njima moli i pjeva”, zaključuje voditelj Nadbiskupijskog ureda za crkvenu glazbu.

Uz domaćina župni zbor i vlč. Josipa Levakovića iz Bošnjaka, sudjelovali su zboraši iz Gradišta, Županje, Valpova, Račinovaca i dr.

Vinkovce su predstavljali zborovi župa sv. Nikole biskupa te Ćirila i Metoda koji su se u revijalnom dijelu predstavili pjesmom Zdravo Marijo. Drugi dio smotre najavljen je za dva tjedna u đakovačkoj katedrali.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno