Zlatna jabuka, natjecanje kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije po 18. put održano je u restoranu „Barun Trenk” u Vinkovcima. Tradicionalno, u organizaciji je Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, a ove godine usmjereno je na mlade učenike i njihovo educiranje.
Predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko- srijemske županije Damir Mikulić pojasnio je kako ovo nije bilo samo natjecanje, već i održavanje raznih radionica. „Imali smo radionice od dolčele s desertima u čašama, street fooda, flambiranju hrane, ali i edukaciju o noževima kroz koje je prošlo oko 40 učenika, dok se natjecalo njih 10, također sudjelujući u jednom dijelu edukacije”, kazao je istaknuvši kako su izrazito zadovoljni radovima. „Sve su odradili profesionalno, a ovo radimo kako bismo potaknuli mlade na kuharski zanat”, rekao je i napomenuo kako je za kuhanje potrebna ponajprije želja, zatim volja i ljubav prema tome poslu.
O tome tko je najbolji odlučivali su sudci koji su najboljim proglasili Strahinju Kolarevića i Tina Čuraja iz Belog Manastira. Drugi su učenici iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Patrick Miličević i Lea Radmanić, dok su treći Franjo Dinješ i Manuela Šokčević iz Vukovara.
Patrick Miličević treći je razred srednje škole, a pojasnio nam je što je prezentirao i napravio večeras. „Pripremio sam svinjski file s torticom od palačinaka i bundeve, kremom od celera i peršina i malo sotiranog povrća kao bundeva i grašak. Dosta je zahtjevno za napraviti, ali meni je to zabavno, zato i jesam u ovoj struci”, kaže mladi kuhar koji se definitivno vidi u ovome zanimanju. Nakon škole, navodi, planira otići raditi na sezonu kako bi skupio iskustvo i novac, zatim putovati svijetom i na kraju se vratiti u svoju zemlju.
Lea Radmanić iz Srednje strukovne škole Vinkovci napravila je desert. „Riječ je o prhkom tijestu s jabukama koje su glazirane i punjene s nadjevom od jabuka. Gore je krema od sira i od šlaga i za nadjev, kao umak, bila je krema od vanilije”, opisala je dodavši kako se također vidi u ovom zanimanju.
„Ovo je vrhunac kulinarstva naše županije, a s godinama se manifestacija etablirala kao najvažnija, najznačajnija kulinarska manifestacija. Za to je primarno zadužen sadašnji tajnik udruge Jozo Gale, ali treba spomenuti i uputiti čestitke novom predsjedniku Damiru Mikuliću. Ove godine posebna pohvala ide maloj promjeni smjera, odnosno posebnom fokusu na mlade”, riječi su Tamare Kalistović, pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ.
A od početka, pa tako i ove godine, Zlatnu jabuku prati i Grad Vinkovci.„Naša Zlatna jabuka ima jednu reprezentativnu brojku, 18. put po redu održava se u Vinkovcima. Iznimno smo ponosni što imamo dugu povijest i tradiciju kulinarskog umijeća koje se prenosi na mlade”, kazala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.