Mnogi se i dalje pokušavaju riješiti kilograma koji su se tijekom blagdana i obilja na
obiteljskom stolu nakupili. U ovom broju donosimo recept koji je ukusan, baziran na našim slavonskim namirnicama, a nećete niti dobiti kilograme. Jedan od glavnih sastojaka je bundeva ili buča. Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve za pečenje.
Prema preporuci Cool chefa na Coolinarici, Barbari Didivić donosimo vam recept za: Bundevaste integrale kekse
Suhi dio:
- 6 žlica polubijelog brašna
- 3 žlice integralnog brašna
- 3 žlice raženog brašna
- 3 žlice zobenih pahuljica
- 2 žlice sezama
- 2 žlice sjemenki suncokreta
- 2 žlice lana
- 1 žlica soli
- 1 mala žlica suhog kvasca
- 1 kom prašak za pecivo
Mokri sastojci:
I još:
- 1 kom jaje za premaz
- malo soli za posip