Zadnja nedjelja u mjesecu kolovozu već tradicionalno je rezervirana za pekmezijadu u sklopu Dana salaša Tena, jedinstvenu manifestaciju na ovim prostorima koja iz godine u godinu okuplja mnoštvo natjecatelja i posjetitelja. Iako je korona ove godine malo pomrsila planove, veselja i izvrsnih okusa na vinkovačkom salašu nije nedostajalo.
Na radost svih zaljubljenika u tradicijske običaje i dobru zabavu, danas su, unatoč lošim prognozama, u Vinkovcima ipak održani 6. po redu Dani salaša Tena. Ova hvalevrijedna manifestacija održana je, kao i do sada, u predivnom ambijentu Teninog salaša uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a organizator manifestacije, društvo Boso, utemeljio ju je kako bi očuvao tradicijsku kulturu i baštinu na području Slavonije, što je cilj koji se svake godine potvrđuje velikim brojem posjetitelja i sudionika. Najpopularniji dio manifestacije svakako je pekmezijada, atraktivno i zabavno natjecanje u kuhanju pekmeza od plavih šljiva.
Svoje snage u umijeću kuhanja pekmeza odmjerilo je 19 ekipa koje su ga pripremale na tradicionalan način u kotlovima. Iako su se prošle godine natjecale 32 ekipe, s obzirom na epidemiološku situaciju ovo je, smatraju organizatori, itekako dobar odaziv.
„Bilo je dvojbe hoćemo li organizirati pekmezijadu, ali nismo htjeli prekinuti jednu tradiciju. Odaziv je oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu, ali čini mi se da je to sve poprilično dobro uspjelo s obzirom na situaciju. Interes za ovaj događaj je uvijek velik i nadamo se kako ćemo u istom tonu nastaviti i ubuduće“, rekao je Bosiljko Stanić, vlasnik trgovačkog lanca Boso.
Kriteriji po kojima su se ocjenjivali pekmezi bili su okus, boja i gustoća. U žiriju je bilo pet članova, svatko je dobio svoju listu i sve se radilo po brojevima. Ekipa koja je ove godine najviše zadovoljila kriterije bila je ekipa Udruga Hrvatska žena iz Vođinaca kojoj je pripala nagrada u iznosu od 2.500 kuna. Drugo mjesto i nagradu od 1.500 kuna odnijela je ekipa 60++, dok su na trećem mjestu završile članice ekipe OPG Jela Budimir koje su osvojile 1.000 kuna. Nagrade su se dodjeljivale i za najljepše uređene stolove koje nagrađuje sponzor Podravka. Najljepši stol imala je ekipa Fontana Nuštar, drugo mjesto osvojile su Druge – Đeletovci, treće je pripalo ekipi Queen, dok je utješnu nagradu Zvijezda osvojila ekipa Control Junior.
„Ovo nam je prvi put da sudjelujemo i odlučile smo praviti pekmez po starinski, onako kako su nas naše mame naučile. Nismo mljele pekmez kao ostali. Očistile smo šljive i stavile ih da se kuhaju, kad su se skuhale procijedile smo ih kroz pasirku za rajčicu kako ne bi bilo kožice jer smatram da je to onda džem, a ne pekmez“, rekla nam je Marija Furlan, predsjednica udruge „Hrvatska žena“ Vođinci, pobjedničke ekipe, dodavši kako je njezina ekipa pekmez kuhala najduže, od 11 do 15:30, a uspjele su dobiti 16 bočica pekmeza. Šest članica pobjedničke ekipe još uvijek nije odlučilo što će s novčanom nagradom, no ne sumnjamo kako će biti iskorištena na pravi način, budući da se Udruga bavi i brojnim humanitarnim aktivnostima.
Za sve posjetitelje ulaz je bio besplatan tijekom cijeloga dana. Ove godine zabavu je donio TS Đeram, a u restoranu nije manjkalo slavonskih delicija – gulaš od divljači s tjesteninom, šaran na rašljama, janjetina i teletina ispod peke, pita ispod pača, jela s roštilja, domaće lepinje. Posjetitelji su se mogli i na licu mjesta uvjeriti u kvalitetu i umješnost lokalnih poduzetnika na Sajmu autohtonih proizvoda. Tu su, kao i svake godine, mogli razgledati i kupiti proizvodi i rukotvorine te se upoznati s bogatom ponudom domaćih izlagača.
„Ove je godine za organizaciju bilo puno toga potrebno, Stožer ima pravila, a mi smo pokušali ispoštovati sve što se od nas tražilo. Bez obzira na sve mjere i manje ekipa nego do sada, nije manjkalo veselja, nije manjkalo uređenih stolova, ali ni ukusnih pekmeza“, istaknula je Pamela Mataković iz marketinga poduzeća Boso.