24 C
Vinkovci
Utorak, 30. travnja 2024.

Preminuo Josip Zvirotić, ratni zapovjednik 109. vinkovačke brigade

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon dugogodišnje metaboličke bolesti i nastalih postoperativnih komplikacija, u Slavonskom Brodu, u 62. godini života, preminuo je brigadni general Hrvatske vojske Josip Zvirotić.

Foto: Demosmedia

Školovani vojnik, početkom agresije na RH , na osobni zahtjev napušta JNA i stavlja se na raspolaganje HV-u. Zapovjednik 109. legendarne vinkovačke brigade bio je od 20. listopada 1991.g. do 2. prosinca 1992.g. kada odlazi na novu dužnost u Osijek. Pripadnici 109. vinkovačke sjećat će ga se kao vrsnog zapovjednika, pod čijim su zapovijedanjem uspjeli zaustaviti agresora na ovim prostorima.



Pod njegovim zapovjedništvom 109. brigada stasala je u jednu od najboljih pričuvnih brigada HV-a. Pamtit će ga kao vrlo energičnog i stručnog čovjeka koji je za svakoga uvijek imao lijepu riječ, ističu u In memoriamu njegovi Vinkovčani.

Tijekom Domovinskog rata, Josip Zvirotić obnašao je niz odgovornih dužnosti te je primio brojna odličja za zasluge u Domovinskom ratu. Osobit doprinos dao je ustroju, opremanju i razvoju oklopnih postrojbi HV-a, sudjelovanju u pripremi i izvođenju svih važnih vježbi, gađanja i u izradi doktrine i strategije razvoja i opremanja HKOV-a, roda oklopništva. U čin brigadnog generala promaknut je 1. kolovoza 2003. godine. U tom je činu i umirovljen 2007. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno