17 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Svim volonterima potrebno je reći jedno veliko hvala

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Sa željom da napravi nešto za Banovinu, Vinkovčanka Iva Knežević pokrenula je akciju “1001 osmijeh za volontere” – akciju kojom želi zahvaliti volonterima na njihovom radu i trudu te im pokazati da i na njih netko misli. Kako je i sama dugogodišnji volonter, zna kako im staviti osmijeh na lice.

Svoju volontersku priču 36-godišnja Iva Knežević započela je još u srednjoj školi u Crvenom križu Vinkovci i do sada je skupila poprilično veliko iskustvo u humanitarnim akcijama i pomaganju drugima. Potresena događajima koji su zadesili Banovinu, ovoga puta odlučila je pomoći upravo onima koji istu nesebično daju drugima.

“Iz moje osobne potrebe da se uključim u pomoć potresom razorenom području nastala je ideja za pokretanjem akcije “1001 osmijeh za volontere”. Na temelju prijašnjeg iskustva, osobito volontiranja 2014. godine kada su bile poplave u Gunji i kada sam kao volonter radila dan i noć, osvijestila sam potrebu za odmorom volontera koji u nesebičnoj želji za pomoći drugima često zaboravi na sebe, a to nije dobro”, rekla nam je Iva koja posljednjih sedam godina živi u Zagrebu. Radi kao profesorica predškolskog odgoja, životna je partnerica tate Plavog telefona, najstarije linije pomoći za djecu, mlade i odrasle u Hrvatskoj i mama šestogodišnjeg Ine, svoje desne ruke.

Volonterima pomaže kroz susrete s njima na terenu, kroz priču i pitanje “kako ste”, kroz vrijeme koje provedeno uz njih i osjećaj da nisu sami, da netko misli i na njih. U sklopu ove akcije osmislila je i paketić za volontere u kojemu se nalazi sve za njihov kratki predah – dezinfekcijsko sredstvo za pranje ruku, sendvič, desert i naravno vodu, a tu su još i papirnate maramice i maske za lice jer ipak imamo “novo normalno”. Najznačajniji dio paketića svakako su rukom pisana pisma zahvale za njihov rad, a koja su nacrtala djeca iz Slavonije i Dalmacije. Uključili su se i dječji vrtići iz Ivankova i Otoka, a još se čekaju vinkovački. Kako je rekla, paketić im omogućuje kratku pauzu i odmor od rada. Daje im pet minuta za njih, prije nego što se “bace natrag na posao”.

“Grupa na Facebooku mi pomaže da se predstavim i ljudima pokažem tko sam i što radim. Pomaže mi skupiti donacije s kojima nadopunjujem paketiće jer akcija ide dok ima sredstava. Nažalost, nismo dobili nikakve donacije za akciju od strane firmi čijim proizvodima punim vrećice, tako da je sve na malim ljudima koji mi vjeruju i uplaćuju mi, a ja od toga pripremam vrećice i nosim volonterima”, pojašnjava Iva i dodaje da akcija ide dokle god ju dobro ljudi i mediji prate.Uz akciju “1001 osmijeh za volontere” u planu je još jedna akcija koju pokreće Ivin sin Ino pod nazivom “1002 osmijeha za dijete”. Odnosi se na darivanje djece s područja Banovine i to ne bilo kakvim darivanjem, već darivanjem knjiga koje, po njegovim riječima “oslobađaju djecu”. Riječ je o predivnim slikovnicama Gitina briga i Posve Norman, zaista hvalevrijednim pričama koje bi trebale donijeti pozitivan ishod ove akcije.

“Predračun smo dobili, sad još trebamo naći sponzora koji će kupiti 1002 slikovnice kako bi ih mi mogli proslijediti u druge dječje ruke”, dodaje Iva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno