16 C
Vinkovci
Subota, 21. rujna 2024.

Online gostovanje japanske pijanistice Yoko Nishii

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Unatoč dosezima moderne tehnologije problema ponekad zna biti. Ovaj put, na sreću, nije ih bilo. Tako je veza s dalekim Japanom bila odlična, a zvuk posve zadovoljavajući te su ljubitelji klasične glazbe i poštovatelji pijanistice Yoko Nishii danas mogli uživati u online nastupu, a nakon toga i razgovoru s ovom umjetnicom.

“Krivci” za ovaj nadasve ugodan glazbeni i društveni događaj, u kojemu se moglo sudjelovati iz dvorane Matice hrvatske u Vinkovcima, sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH ili iz svojih domova putem Zoom aplikacije, bili su, prije svega Yoko Nishii, a potom njezini prijatelji iz Hrvatske, iz Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima na čelu s predsjednikom doc.dr.sc. Draženom Švageljom i Hrvatske matice iseljenika – Područni ured Vukovar s voditeljem Silviom Jergovićem.

Ovaj koncert, inače, dio je programa XXVII. sezone Vinkovačke glazbene scene, a bez obzira na to što je riječ o online događanju i što fizički nije bila tu, može se reći kako je to jedan u nizu od 50-ak nastupa Yoko Nishii u Hrvatskoj.

Japansku pijanisticu Yoko Nishii za Hrvatsku veže glazbeno školovanje, a velika je poklonica opusa Dore Pejačević. U Hrvatskoj je solističke recitale održala u 24 grada. Među tim gradovima su i Vinkovci gdje je već više puta gostovala u organizaciji vinkovačkih matičara, a zahvaljujući tom prijateljstvu dolazi i do drugih zanimljivih suradnji poput one najnovije između Srednje škole Toba u istoimenom gradu u dalekom Japanu i Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci.

Za svoj najnoviji nastup organiziran iz Vinkvaca Yoko Nishii odabrala je djela Franza Liszta, Roberta Schumanna, Dore Pejačević, Kosakua Yamade i Sergeia Rachmaninova.

Recimo i to da se program XXVII. Sezone Vinkovačke glazbene scene nastavlja već sutra, u ponedjeljak, 22. ožujka.

Ogranak MH u Vinkovcima, u suradnji sa župom Sv. Euzebija i Poliona, ponovno će ugostiti poznati Zagrebački kvartet u sastavu: Martin Krpan, violina, Davor Philips, violina, Hrvoje Philips, viola, Martin Jordan, violončelo, koji će se ovoga puta u Vinkovcima predstaviti djelima Jure Tkalčića, Dmitrija Šostakoviča i Felixa Mendelssohna.

Koncert u Velikoj crkvi najavljen je za 18,30 sati, nakon večernje mise uz pridržavanje preporuka Stožera civilne zaštite RH.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno