23 C
Vinkovci
Subota, 21. rujna 2024.

Od prvog travnja na snazi nove mjere

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na današnjoj medijskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan imamo porast od 47 posto. Hrvatska je po incidenciji na listi zemalja EU na devetom mjestu, a po smrtnosti smo na 18. mjestu među zemljama EU.

“Ukupna stopa smrtnosti je 1447, što nas stavlja na 18. mjesto ljestvice zemalja EU-a. Danas smo imali 10,5 posto udio zaraženih”, pojasnio je Capak.

“Kao što vidite, situacija nije dobra. Scenarij za treći val pišemo sami. Izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski, održavanje higijene jedini su put. Povećava nam se broj hospitaliziranih i osoba u teškom stanju”, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović komentirao je pooštravanje mjera. Istaknuo je kako nikako ne možemo biti zadovoljni situacijom i da nove mjere trebaju u četvrtak stupiti na snagu.

“Mi ćemo sigurno razmotriti sve mjere na nacionalnoj razini i donijet ćemo odluku. S obzirom na situaciju, pratit ćemo razvoj. Ako se pokaže potreba, mjere koje se donesu 1. travnja ne znači da se ne mogu mijenjati i prije istoka roka 15. travnja. Sve će ovisiti o tome kako će se situacija razvijati u idućim danima. Moramo konstatirati da imamo šaroliku situaciju. Imamo stožere koji su aktivni. Ne vidimo da je tako kod svih stožera i o tome ćemo morati voditi računa”, kazao je Božinović.

Ravnateljica uprave za e-zdravstvo pročitala je priopćenje u kojem stoji da se na platformu cijepise.zdravlje.hr prijavilo 86.000 osoba i da je riječ o automatskoj poruci koju se građani dobili. Rečeno je i to da smo još u cijepljenju starijih od 65 godina i kronično bolesnih odnosno prioritetnih skupina.

“Svi ti pacijenti bili su već kod liječnika opće medicine. Građani se mogu upisati i kod liječnika i na platformi. Kad dobije papir liječnika, automatski se briše s platforme”, kazano je.

Na konferenciji je istaknuto kako se radi i na planu cijepljenja, a nakon druge faze pričat će se o gospodarskim prioritetima. Jedni od njih su i turistički djelatnici.

U tijeku su i izmjene i dopune odluke o prelasku granice.

“Odluka vrijedi do 1. travnja i njezine izmjene i dopune su u tijeku. Vrlo je izgledno da će se ići u tome smjeru s uputom HZJZ-a”, kazao je Capak. “Taj paket ćemo u srijedu objaviti uključujući i izmijenjenu odluku koja je na tragu pregovora oko ljudi koji su preboljeli COVID ili su cijepljeni. I to stupa na snagu 1. travnja”, dodao je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno