Problem napuštenih pasa u Vinkovcima prisutan je već godinama i kod velikog broja pasa pronađenih na ulicama utvrdi se da nisu čipirani, što znači da se dugogodišnja zakonska obveza čipiranja ne poštuje. Upravo zbog toga, a kako propisuje i Zakon o zaštiti životinja, jedinice lokalne samouprave dužne su provesti kontrolu čipiranja pasa kako bi se utvrdilo koliko ih je nečipiranih te njihovim vlasnicima naložilo da ispune tu obvezu.

Grad Vinkovci je krajem lipnja uputio javni poziv  svim vlasnicima pasa s prebivalištem u Vinkovcima da besplatno čipiraju i cijepe svoje pse protiv bjesnoće. Ukoliko su vlasnici to već učinili, mogu ostvariti  pravo na povrat plaćenih troškova uz zahtjev za refundaciju troškova, ali moraju priložiti izdani račun od strane veterinarske stanice. Maksimalni iznos financiranja je 250 kuna po psu od čega se 150 kuna odnosi na cijepljenje i dehelminitizaciju, 90 kuna na mikročipiranje i 10 kuna na izdavanje putovnice za pse. Oni koji eventualno imaju psa koji je cijepljen, a nije čipiran, trebaju znati kako kazna za nečipiranje iznosi i do 6 000 kuna.

Iz gradske Uprave poručuju kako se ovom najnovijom odlukom želi izići ususret vlasnicima pasa, no, ističu, i u što većoj mjeri prevenirati pojavu pasa lutalica na vinkovačkim ulicama bez čipa, bez kojega se ne može pronaći tko je vlasnik tog kućnog ljubimca. Do kraja godine ili dok se ne potroše sva sredstva Grad bi trebao dobiti i uvid u problematiku pasa lutalica, odnosno koliko je akcija uspjela utjecati na rješavanje tog problema.

Ovu hvalevrijednu akciju do sada su iskoristili brojni Vinkovčani. Točnije, u dva mjeseca koliko traje akcija, čipiran je ukupno 251 pas, a ostali građani koji budu htjeli čipirati svoje pse ne moraju brinuti jer je ostalo još dovoljno sredstava. Akcija će trajati dok se ne istroše planirana sredstva predviđena javnim pozivom gradonačelnika grada Vinkovaca, a na ovu beneficiju nemaju pravo uzgajivači pasa te vlasnici lovačkih pasmina pasa i dugih pasmina pasa koji su upisani u evidenciju Hrvatskog kinološkog saveza i pod njihovom kontrolom provode razmnožavanje.