13 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Album Nine Romić – Sloboda, od danas na You Tubeu

Više od autora

- vl promo-

Tri mjeseca nakon izlaska njezina četvrtog albuma “Sloboda” Nina Romić odlučila je publici omogućiti slušanje svih 10 pjesama s CD-a na You Tubeu. Album “Sloboda” koji je izašao početkom travnja kritika je nagradila brojnim pohvalama, kao i istoimeni, aktualni singl.

“Album “Sloboda” stoga spada i u najangažiraniji album Nine Romić do sada. Iako nema izravnog doticanja s društenom realnošću, težina tmurnih vremena i neizvjesnost kao posebno naglašeni element progovara kroz ‘odškrinuta vrata’. A kontrapunkt toj neizvjesnosti je Ninin vokal koji nikad nije bio jači i glasniji u aranžmanskom segmentu.” – piše Zoran Stajčić za Ravno do dna.

Prve pjesme napisala je još 2015.godine no tada se zbog rada na promociji zadnjeg albuma “Stablo” nije mogla u cijelosti posvetiti radu na novim materijalima.

“Pjesme su nastajale zadnje dvije – tri godine, a odlučila sam ih snimiti krajem 2016. nakon glazbene pauze u kojoj sam postala majka malog dječaka. U međuvremenu sam mijenjala postavu, došao nam je mladi basist Karlo Cmrk, pa sam uz dotadašnje suradnike Freda Lanza i Petra Cvahtea u proljeće i jesen 2017. snimila svojih deset autorskih pjesma.” -predstavlja Nina Romić “Slobodu”.

NINA ROMIĆ, 2017. / Photo: Ivana Kujundžić

Album je snimljen u Rojcu, u bivšem studiju Partyzan s iznimnom ekipom, tu je Marijan Jelenić (Nola) u funkciji producenta i snimatelja, a tu je i Perica Šurankoji je radio i miks i master snimaka. Na albumu Nina predstavlja i instrumentalni iskorak –  mini brass sekciju koju je predvodio Alen Bernobić.

S obzirom na to da je ovom albumu prethodila svojevrsna glazbena pauza, Nina kaže kako je dobila priliku s distance jasnije vidjeti stvari.

“Pauza mi je pomogla da se usredotočim na ono što sam u tom trenutku radila, da sagledam širu sliku kroz jedne “drugačije” oči. Pomogla mi je da se vratim sebi i da prepoznam i lociram svaku emociju i odakle dolazi. Nije me više strah padova, o njima i pjevam u nekim pjesmama. Mislim da je ovo moj najhrabriji album.”, objašnjava glazbenica.

NINA ROMIĆ, 2017. / Photo: Ivana Kujundžić

Album nosi ime Sloboda, po posljednjoj pjesmi koja zaokružuje čitav glazbeni uradak, a upravo je nju Nina izabrala za sljedeći singl.

“Ova pjesma je doživjela jedan veliki put i transformacije kroz vrijeme. Uz Marijanovu pomoć i mini brass sekciju (koja je na kraju zazvučala kao big band) sastavljenu od Alena Benobića i Ivana Šugara, pjesma je skrenula s one staze na kojoj sam ju vidjela na početku i sve nas ugodno iznenadila. Ovo je jedina pjesma kojoj je nešto nedostajalo prije samog ulaska u studio, no dolaskom trube i saxa shvatili smo da je to upravo ono što joj je falilo.” – objasnila je Nina Romić nastanak Slobode i nastavila:

“Pjesma je nastala u jednom teškom razdoblju gdje nisam bila svjesna mnogo stvari i nisam znala kako krenuti dalje. Puno stvari me usporavalo, i zapravo, sputavala sam samu sebe da krenem dalje. Bojala sam se jer nisam znala što me čeka kada odlučim ustati. Kad sam ju napisala, pjesma mi je pomogla da shvatim gdje sam sama sa sobom, i gdje trebam krenuti. Trebalo je jako puno vremena da zazvuči onako kako sam ju zamišljala. Sada je, uz sjajne suradnike, postala i više od toga.”

Refren pjesme: Sloboda je plava sjajna ptica na mom ramenu, ona leti leti i odleti… mala je definicija slobode u singlu, a Nina nam ju dodatno pojašnjava: “Sve ovisi o nama samima, i o tome kako ćemo gledati svijet koji nas okružuje i kako ćemo pristupati situacijama koje nam se događaju. Sloboda je tu, na našem ramenu, u našoj glavi, i možemo ju živjeti i udisati punim plućima ako to odlučimo. Sloboda može i odletjeti ako nas strah sputava, i ako nismo dovoljno jaki da živimo onakav život kakav želimo živjeti. Za mene, sloboda je upravo ovo što sam i otpjevala u ovoj pjesmi.”

NINA ROMIĆ, 2018. / Photo: Zvonimir Ferina

I cover albuma prati osnovnu misao i nit vodilju – asocijaciju slobode.

“Ideja za cover se rodila dok sam u suradnji s dizajnerom Markom Nakićem na glas razmišljala koje su moje asocijacije na riječ “sloboda”. Znala sam da želim da cover bude svijetao i čist, a nekoliko asocijacija bile su i rađanje, izlazak iz vode, prijelaz u nešto novo,  tako da su nas i dovele do finalnog rješenja kojeg su realizirali Kasandra Draganić u ulozi make up artistice i Zvonimir Ferina, čovjek iza objektiva. Jako smo zadovoljni finalnim rezultatom, a bome sam počastila i svoju kožu najekskluzivnijim mliječnim tretmanom!” – otkrila je Nina.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno