9 C
Vinkovci
Četvrtak, 6. listopada 2022.

Album tjedna: Judas Priest – Firepower (2018.)

Više od autora

- vl promo-Skoro 50 godina uspješne glazbene karijere, više od 50 milijuna prodanih albuma, burna prošlost, kontroverze, turneje, odlasci i ponovni dolasci, osamnaest studijskih albuma, od kojih je posljednji ‘Firepower’ upravo ispred nas, na turneji, iako još uvijek bez oproštajne turneje, s čvrstim i jasnim stavom da bend ide dalje i planira nove pothvate, kratko i jasno, kao u najboljim godinama, jedan i jedini, neponovljivi, britanski heavy metal sastav, kojega nije potrebno posebno predstavljati – legendarni Judas Priest!

Na stranu zaista zavidna karijera Judas Priesta, ali ruku na srce imao je svojih uspona i padova, posebno u diskografskom smislu, konkretno u ovom slučaju u ne tako dalekoj prošlosti sa sada već pretposljednjim albumom ‘Redeemer of Souls’. U odnosu na njega, ‘Firepower’ album u pozitivnom smislu daleko odskače, no ako ćemo gledati najbolje diskografko izdanje, legendarni ‘Painkiller’, onda  je ‘Firepower’ daleko u sjeni. No s obzirom na očekivanja i konačni rezultat, možemo podvući neku paralelu ili bolje rečeno parabolu koja se ipak zaustavila na nekoj zlatnoj sredini diskografskih uspjeha Judas Priesta.

Album ”Firepower” odiše modernim produkcijskim paketom dok se s druge strane odmah jasno vidi o kome i o čemu se radi. Znači, klasični, old school Judas Priest heavy metal zvuk je tu, zapakiran u onaj moderni, pomalo plastični sound dojam od čega mnogi zaziru, ali isto tako je avanturističkog duha što će mnoge i privući i skeptike.

Usudili bi se reći kako je ‘Firepower’ možda najbolje Judas izdanje još od spomenutog ‘Painkillera’, no da li je to zaista tako, vrijeme će pokazati. Svakako ima pjesama koje će postati neizostavni dio koncertnih set lista, od kojih je vrijedno izdvojiti naslovnu ‘Firepower’, zatim ‘Never The Heroes’, ‘Evil Never Dies’, ‘Children Of The Sun’, ‘Traitors Gate’ ili ‘Rising From Ruins’.

Za uspjeh određenog albuma kao cjeline najzaslužniji su tekst, glazba i sveukupni dojam; dakle u ovom slučaju imamo sva tri parametra koja zadovoljavaju zadani kriterij. Naime, svaka pjesma zasebno nosi svoj određeni uspjeh ili promašaj, unikatna je po svojoj strukturi, stoji sama za sebe, na dobrim temeljima.

I na samom kraju, vratimo se na početak. Dakle, kroz gotovo pet desetljeća karijere, osamnaest albuma, koliko već ponuđenih riffova i ritmova, ideja i turneja, životnih situacija u kojima bi mnogi digli ruke od svega i uživali u zasluženoj mirovini, Judas Priest i dalje radi, stvara novu glazbu, dopire do slušatelja, oduševljava i ne ostavlja nikoga ravnodušnim. [Ante Turić, Music.box]

Cijelu recenziju pročitajte ovdje.

Nakladnik: Columbia / Sony Music / Menart, 2018.

Popis pjesama albuma ‘Firepower’:

 1. Firepower
 2. Lightnig Strike
 3. Evil Never Dies
 4. Never The Heroes
 5. Necromancer
 6. Children Of The Sun
 7. Guardians (Instrumental)
 8. Rising From Ruins
 9. Flame Thrower
 10. Spectre
 11. Traitors Gate
 12. No Surrender
 13. Lone Wolf
 14. Sea Of Red

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno