Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić potpisala je ugovore s 250 poljoprivrednih gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 27,8 milijuna kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj  novac iskoristiti za ulaganja u razne  aktivnosti na svojim OPG-ovima.

Zajedno s ovim potpisivanjem sklopljena su ukupno 1.293 ugovora s 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082  projekta.

Napredujemo svakim danom i to ne samo u postotku iskorištenosti EU sredstava, nego i s aktivnim dijalogom s poljoprivrednicima. Želimo čuti što oni misle i kako vide svoje poslovanje za par godina, a otvoreni smo za sva njihova pitanja. Redovno ih pozivamo na potpisivanje ugovora kako bi  dobili povratnu informaciju iz prve ruke o tome kako uspješno provesti svoj projekt do kraja i kakve proceduralne greške ne smiju učiniti da bi opravdali utrošeni EU novac. S današnjim danom potpisano je više od trećine ugovora koji su rezultat trećeg natječaja najpopularnije mjere Programa ruralnog razvoja, one za mala poljoprivredna gospodarstva. Svako gospodarstvo uložit će dodijeljenih 15.000 eura u modernizaciju gospodarstva, kupnju mehanizacije, sadnica, krčenje, uređenje ili kupovinu poljoprivrednog zemljišta, nabavku životinja i slično. Tim ulaganjima osnažit će se svoje gospodarstvo i bit će spremniji za nove izazove, a uskoro i za izdašnije mjere Programa ruralnog razvoja”, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nakon potpisivanja ovih ugovora, poljoprivrednicima je odmah isplaćena prva rata potpore u iznosu od 50% odobrenog novca, a kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.