Kako živimo u vremenu svakodnevnih, uglavnom loših vijesti, koje nam donose razni mediji i tiskovine nadam se da će vam moje vijesti iz povijesti pomoći da bar na kratko zaboravite svakodnevicu i probleme tim prije jer govore o uspjesima do kojih se dolazilo uz velika odricanja i trud, a koji su postizavale naše sugrađanke kako u sportu, tako i u svakodnevnom radu i životu uopće. I ovoga puta riječ je o dvije naše judašice čiji su sportski, pa i ukupni životopisi vrijedni pozornosti. Blaženka Markota rođena Barić proslavila je ženski judo u najlakšoj, a Ivana Kalinić rođena Marijanović u najtežoj borilačkoj kategoriji.

Blaženka Barić Markota (Vinkovci, 1980.g.) osnovnu školu i gimnaziju završila je u Vinkovcima. Po svršetku studija na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu zaposlila se kao profesorica u vinkovačkoj Gimnaziji.

Judom se počela baviti 1992. godine u OŠ I. G. Kovačića kod profesora Ivana Županića. Sustavni i kontinuirani rad vrlo brzo urodio je plodom i već 1993. godine na prvenstvu Hrvatske u Puli osvojila je prvo mjesto u natjecanju kadetkinja.

1994. godine obranila je naslov kadetske prvakinje Hrvatske u Osijeku, a na juniorskom PH u Dubrovniku osvojila je treće mjesto. 1995. godine u Splitu po treći put za redom, postala je državna prvakinja u kadetskoj konkurenciji, a na juniorskom PH u Jastrebarskom osvojila je drugo mjesto. Na seniorskom PH u Splitu 1996. g. (do 48. kg.) osvojila je 1. mjesto, a na juniorskom PH u Dubrovniku 3. mjesto. Dobila je poziv za reprezentaciju za koju je nastupala na turnirima u Italiji (Corridonia), Češkoj (Plzen) i Sloveniji (Slovenj-Gradec). Najuspješniji reprezentativni nastup ostvarila je u Slovenj-Gradecu kada je osvojila prvo mjesto. Na seniorskom prvenstvu u Jastrebarskom 1997. godine u kategoriji 52 kg. osvojila je 3. mjesto.

Godine 1998. osvojila je 1. mjesto na seniorskom PH u Zagrebu, nastupala je za reprezentaciju na jakom međunarodnom turniru u mađarskom Paksu te s Ivanom Krajinović i Tatjanom Starčević na pojedinačnom juniorskom Europskom prvenstvu u Bukureštu. Iste godine nastupila je na Kupu europskih klupskih prvakinja u Parizu braneći boje kluba zajedno sa ostalim vinkovačkim judašicama.

Od 1995. do 1998. godine dio je ženske vinkovačke judo ekipe koja je u tom razdoblju osvojila sedam naslova državnih ekipnih prvakinja u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.1999. godine kada se upisala na fakultet trenirala je u judo klubu Lika iz Zagreba, ali je i dalje nastupala za vinkovački judo klub. Za vrijeme studiranja bila je voditelj Judo sekcije za studentice na Kineziološkom fakultetu te demonstrator na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture na Tekstilno – tehnološkom i Farmaceutsko – biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Na prvenstvu države 2001. g u Splitu i 2002. g. u  Zagrebu osvojila je 2. mjesto.

Tri godine zaredom osvajala je prvo mjesto na studenskom prvenstvu Hrvatske (2001., 2002. i 2003. godine), te je pozvana u studentsku reprezentaciju Hrvatske za koju nastupala na Svjetskom studenskom prvenstvu u Novom Sadu 2002. godine.

Zbog postignutih rezultata, dva puta 2001. i 2003. godine proglašena je za najbolju sportašicu grada Vinkovaca. Sveučilište u Zagrebu joj je 2003. godine dodijelilo priznanje za doprinos Sveučilišnom sportu. 2004. godine završila je natjecateljsku karijeru. Ukupno je osvojila 26 medalja na prvenstvima Hrvatske (15 u pojedinačnoj i 11 u ekipnoj konkurenciji),  i to, 18 zlatnih, 3 srebrne i 5 brončanih.

Od 2006. do 2011. godine svoju ljubav prema judu, znanje i natjecateljsko iskustvo prenosila je na članove Judo kluba „Auto Čuljak“ Vinkovci radeći na mjestu trenera judo škole i natjecateljske skupine. U svojoj kratkoj trenerskoj karijeri imala je 4 prvaka Hrvatske, 9 viceprvaka Hrvatske i 12 natjecatelja koji su osvojili brončano odličje na prvenstvima Hrvatske. Brojne mlade judaše i judašice je dovela do postolja na mnogim domaćim i međunarodnim turnirima na kojima su osvojili pehare za prva, druga i treća mjesta u ekipnom poretku. Nositeljica je crnog pojasa 3. DAN.  Trenerica je  u školi sporta u sportskog kluba „Tweety“ u Vinkovcima.

Uz sva sportska i profesionalna dostignuća ponosna je majka je dvije kćeri i dva sina.

U krug vinkovačkih amazonki s Bosuta spada i Ivana Marijanović udana Kalinić. Judom se počela baviti 1988. godine kada je pohađala 3. razred u OŠ I. G. Kovačića. Prvi trener bio joj je prof. Ivan Županić nakon njega prof. Sead Klebić i na kraju prof. Josip Petrinović. Natjecala se od 1992. – 1999. godine koja joj je bila zadnja aktivna natjecateljska godina.

Majstorski crni pojas 2. DAN položila je 2015.godine. U judo klubu Vinkovci trenerica je od  2014. Upisala je stručni studij za izobrazbu trenera u Zagrebu na KIF-u. Nastupala je na brojnim domaćim i inozemnim turnirima i prvenstvima Slavonije i Baranje te Hrvatske u pionirskim, juniorskim i seniorskim natjecanjima. Nastupala je za judo reprezentaciju Hrvatske.

Na samom početku 1992. g. na Prvenstvu Hrvatske za pionirke održanom u Samoboru osvojila je 3. mjesto u kategoriji +50. Na prvenstvu Hrvatske održanom 1994. g. u Dubrovniku u kategoriji +72 osvojila je 3. mjesto u seniorskom i juniorskom natjecanju. Na juniorskom prvenstvu Hrvatske u Jastrebarskom osvojila je naslov prvakinje Hrvatske. Isti naslov osvojila je na seniorskom prvenstvu Hrvatske održanom 1995. godine u Samoboru.

1995. god. proglašena sportašicom grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Vrlo uspješna bila je i 1996. godine. Na prvenstvu Hrvatske za juniorke u Dubrovniku u ponovno je postala prvakinja Hrvatske. Iste godine u Splitu na prvenstvu za seniorke osvojila je 1. mjesto u kategoriji +72, a drugo u apsolutnoj kategoriji. Ovome treba pridodati i ekipne naslove prvakinja države koje su judašice Vinkovaca osvojile te godine. U kvalifikacijama za Europsko juniorsko prvenstvo u Plzenu (CZE) osvojila je 5. mjesto. I 1997. g. na PH u Jastrebarskom u svojoj kategoriji osvojila je 1. mjesto, a u apsolutnoj kategoriji 2. mjesto. Na juniorskom prvenstvu u Splitu bila je druga u Hrvatskoj. Te godine sudjelovala je na  Svjetskom vojnom prvenstvu u Dubrovniku i u ekipnom natjecanju s Mirjanom Bošnjak okitila se s brončanim odličjem.

Na juniorskom prvenstvu u Rijeci 1998. g. opet je bila najbolja juniorka Hrvatske, a na seniorskom prvenstvu u Zagrebu osvojila je 2. mjesto. Značajan uspjeh ostvarila je na međunarodnom turniru u Lendavi ( Slovenija ) kada je osvojila 2. mjesto. Nakon osvajanja državnog prvenstva za seniorke s judašicama vinkovačkog kluba sudjelovala je na Kupu europskih seniorskih prvakinja u Parizu 1998. godine.

U ekipnim i pojedinačnim natjecanjima osvojila je 21 medalju od čega 13 zlatnih te po 4 srebrne i brončane. Trenerica vinkovačkog judo kluba je od 2015. godine. Uz sva ta višegodišnja natjecanja i obveze na svijet je donijela troje djece, a otvaranjem obrta uplovila i u poduzetničke vode.

Na kraju još uvijek se natječe, no ovoga puta u veteranskim natjecanjima. Na PE za veterane  održanom u Zagrebu 2017. godine u ekipnom natjecanjima osvojila je 3. mjesto.