Sudionici programa “Postani veleposlanik na jedan dan” posjetili su Hrvatski sabor, gdje su se susreli s potpredsjednikom Sabora akademikom Željkom Reinerom i predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem te članovima Odbora Vesnom Pusić i Bojanom Glavaševićem. Program “Postani veleposlanik na jedan dan” pokrenut je na inicijativu Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj, s ciljem poticanja mladih na uključivanje u diplomaciju i politiku.

Potpredsjednik Sabora akademik Reiner, u ulozi izaslanika predsjednika Sabora, izrazio je zadovoljstvo time što se velik broj mladih zanima za diplomaciju i promociju najvećih vrijednosti svoje domovine.  U nastavku susreta s mladim veleposlanicima i njihovim mentorima istaknuo je važnost njihovog uključivanja u javni život i politiku. Rekao je kako je glavna odlika kvalitetnih političara nalaženje rješenja za aktualne probleme te upozorio srednjoškolce na širenje lažnih vijesti, senzacionalizam i estradizaciju politike. Pozvao ih je da kontinuiranim informiranjem i obrazovanjem stvaraju vlastite stavove o važnim temama te argumentirano iznose stajališta i prijedloge potencijalnih rješenja. Reiner je dodao kako mladi moraju biti kritični, ali i emotivni te da je dužnost starijih da ih u tome potiču.

Događaj se organizira 2. godinu zaredom pod pokroviteljstvom Britanskog veleposlanstva i njihovog predstavnika koji je glavni inicijator svega, Andrewa Dalgleisha.

Učenik Ante Meštrović treći je razred tehničke gimnazije u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci i na ovaj natječaj poslao je svoj jednominutni video na engleskom jeziku s razmišljanjima o položaju i životu mladih u Hrvatskoj te problemima u vezi njihove budućnosti, a također se osvrnuo i na veliki broj iseljenih mladih. Njegov video jedan je od 7 izabranih od ukupno 29 prijava mladih iz cijele Hrvatske (16-18 godina).

Svakom učeniku dodijeljeno je mjesto veleposlanika određenog veleposlanstva gdje su proveli većinu dana uz prave veleposlanike. Ante je bio veleposlanik Kraljevine Norveške uz gospođu Astrid Versto.


Ostali sudionici bili su veleposlanici Velike Britanije, Irske, Španjolske, Australije, Njemačke i Švedske. Dio vremena proveli su u Saboru, a također je bila i diskusija u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s ministrom Markom Pavićem.

“Jedno lijepo i poučno iskustvo gdje su učenici u jednom danu vidjeli kako funkcionira posao jednog diplomata i gdje su imali priliku izraziti svoje stavove i mišljenja u vezi politike za mlade danas”, istaknula je profesorica Tihana Mudrovčić, mag.educ.philol.angl.et germ.

“Nakon što smo izašli iz ambasade, vozač nas je odveo u sabor. Tamo smo imali priliku raspravljati s nekim uglednim političarima. Posebno se istaknula gđa. Vesna Pusić sa svojim govorom o problemu neaktivnosti mladog stanovništva. Imali smo i radionicu gdje smo  raspravljali o dvije teme. Prva je bila o utjecaju medija i kako se mediji mogu koristiti u dobre svrhe, a druga tema bila je vezana uz demokraciju i kako mi legalno možemo utjecati na promjene u društvu. Sve u svemu, bilo je to nezaboravno iskustvo. Dobio sam puno uvida u to kako sistem funkcionira. Vjerujem da smo svi mi ambasadori naučili puno jedni od drugih. Pomoću informacija koje smo obuhvatili tijekom dana, razvili smo nova kritička mišljenja na neke nove teme koje su nam bile predložene. Iako smo proveli samo dan sa svojim ambasadorima, jako smo puno naučili”, komentirao je Ante.