Nalazimo se u razdoblju godine kada je ambrozija, biljka koja predstavlja jednu od najvećih alergijskih potencijala među biljkama koje inače izazivaju alergije, u punom cvatu. Ovih dana peluda je sve više, a noćna mora koja za alergičare počinje početkom kolovoza pretvorila se u svakodnevicu. Ambrozija, biljka zbog koje pate tisuće ljudi, počela je cvasti.

Vrlo je otporna, a samo 20-tak zrnaca njezina peluda u prostornom metru zraka izaziva alergijski rinitis kod osjetljivih ljudi, a to podrazumijeva curenje nosa, suzenje očiju, oticanje sluznice, pa čak i napade astme kod težih slučajeva. O jačini tog alergena i njegovoj rasprostranjenosti govori podatak da zrela stabljika ambrozije otpusti za cvatnje otprilike osam milijuna zrnaca.

Kako se nositi s ambrozijom i što činiti kako bi posljedice bile podnošljivije doznali smo od dr. Kate Krešić, ravnateljice Zavoda za Javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije koja napominje da alergija sama po sebi predstavlja pretjeranu reakciju imunološkog sustava na inače neškodljive tvari.

“Te neškodljive tvari koje se nalaze u našoj okolini mogu izazivati jaču ili slabiju alergijsku reakciju, a ambrozija je jedna od takvih tvari koja izaziva izrazito intezivnu alergijsku reakciju. Cvjetanje ambrozije počinje početkom srpnja i traje do kraja rujna što ovisi i o meteorološkim uvjetima, te u tom periodu, za osobe koje su alergične na ambroziju, dolazi do velikih problema. Postoje određene preporuke i određeni režim života kojemu se treba prilagoditi kako bi se tegobe smanjile. Takve osobe svakako trebaju izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme sušnog i toplog dana u ranojutarnjim satima kada je otpuštanje peludi najintezivnije pa se ne preporuča, ukoliko to nije nužno, kretanje na otvorenom području između pet i deset sati ujutro, a ako se izlazi iz zatvorenog po povratku je potrebno dobro oprati ruke, jer na rukama se zadržava puno peludi. Također je potrebno iščetkati i oprati kosu i skinuti odjeću, pogotovo ako se boravilo u prirodi gdje je veći rizik izlaganja. Preporuka je osobama koje su alergične na ambroziju da ako je ikako moguće što više borave u zatvorenom i klimatiziranom prostoru, naročito se preporučuju klima uređaji koji imaju filtre za pročišćavanje peludi. Kretanje se preporuča u večernjim satima kada je otpuštanje peludi manje”, ističe dr. Kata Krešić.

Ovom prilikom još jednom apelira na sve koji na svojim površinama primijete ambroziju da istu uklone, jer upravo je to najbolja preventiva u borbi protiv ovakvog tipa alergija.

A najbolji način uništavanja ambrozije jest čupanje biljke iz zemlje, čime se smanjuje broj aktivnih biljaka. Međutim, redovno košenje trave svaka dva tjedna također je učinkovit način smanjenja broja peludnih zrnaca u zraku. U brojnim europskim zemljama doneseni su zakonski propisi u vezi iskorjenjivanja ambrozije, a isto se dogodilo i kod nas u Hrvatskoj, kada je 5. srpnja, 2007. donesena Naredba o poduzimanju obveznog uklanjanja ambrozije.