14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Analiza umA objavili album prvijenac!

Više od autora

- vl promo-Analiza umA (Analiza umA, objavili debi) [cover]Nakon zadnjeg singla ‘Buđenje’ u kojem je s Analizatorima zapjevao i jedan od najboljih hrvatskih rock vokala Zoran Mišić, Analiza umA predstavlja svoj album prvijenac!

Rock album pod nazivom ‘Analiza umA’ istoimene grupe nastajao je u razdoblju od 2012. godine, ali vrijeme ovdje nije igralo ulogu jer ‘zadovoljiti osobna očekivanja’ bila je jedina misao kojom su se Analizatori vodili. Iako se ponekad radilo u okvirima skromnih mogućnosti, ono čega nikad nije nedostajalo, kažu iz benda, upravo su entuzijazam i ljubav prema glazbi. Kako im se za zajedničko muziciranje rijetko pruži prilika, kako kaže osnivač benda Marko Pavić, zbog ‘cvata kapitalizma u kojem srednja klasa mora raditi i po tri posla da bi mogla pristojno živjeti“, bio je primoran da većinu instrumenata i vokala u studiju snimi sam, a upravo je i to razlog koji je odredio ovaj pomalo naivno – garažni zvuk albuma benda koji nije formiran kao klasičan rock bend od nekoliko članova, već za svaku poziciju postoje barem dva člana.

Pod utjecajem Atomaca, Majki, Azre, Ekatarine Velike, Smaka i Zabranjenog pušenja nastalo je 14 pjesama na prvijencu kojima su inspiracija međuljudski odnosi, gubljenje moralnih vrijednosti i prelaženja granica koje često povrjeđuju ljudsko dostojanstvo.

‘Ironija je pjesma koja govori o današnjem modernom društvu i vremenu, koje je moja omiljena grupa Atomsko sklonište davno prorekla i čiji sam stih citirao ‘Oni što dolaze za nama, sklapat će prijateljstva i putem kućnog kompjutera’…, a materijalizam nije ono što nas čini sretnima, nego pravi i iskreni ljudi uz koje možemo uživati u tome što imamo, a bez njih to jednostavno ne vidimo. ‘Ona’ je inspirirana istinitom pričom beskućnika koji je sve izgubio, ali puno i dobio – otvoren pogled na mnoge nove divne stvari i ljudske osobine koje do tada nije primjećivao. Iskreno se nadam, da će skorije vrijeme donijeti novu inspiraciju, da svi zajedno pjevamo o sretnoj ljubavi, pticama i cvijeću.’ (Marko Pavić)

Analiza umA (Analiza umA, objavili debi) [St]

Za video spotove  zaslužni su Lazeta Media za pjesmu ‘Moje sjećanje’ te Rudi Katuša za pjesme ‘Ironija’ i ‘Gledaj’. Sve je ostale spotove snimio i montirao Željko Sarić, koji je također odsvirao i snimio akustičnu gitaru u pjesmi ‘Buđenje’ koji svojom profinjenom kritikom budi inat i izvlači ono najbolje iz glazbe. Semjuel Dedić – Semko pojavljuje se kao bubnjar na spotovima pjesama ‘Most’, ‘Jedina’, ‘Ironija’ i ‘Ona’. Nikola Brčić svira bubnjeve na spotu za pjesmu ‘Buđenje’, a Ivana Marijan tajna je koju će Analizatori otkriti tek na sljedećem albumu. Za sada je otpjevala prateće vokale u pjesmama ‘Analiza umA’ i ‘Gledaj’ te svirala bas u spotu za pjesmu ‘Analiza umA’. Vojkan Runjaić osmislio je i odsvirao sve solo gitare, osim na pjesmi ‘Analiza umA’ na kojoj je solo odsvirao Dalibor Tasić uz vokal Saše Amića Slasha koji je pjevao i pjesmu ‘Pred tobom’. Michaela Sotele pjeva u pjesmi ‘Moje sjećanje’, a za klavijature u pjesmama ‘Jedina’. ‘Buđenje’ i ‘Moje sjećanje’ zaslužan je Josip Mihaljević. Mišo Krpo odsvirao je bas gitaru u pjesmi ‘Buđenje’, a Dario Visković – Crni snimio je bas gitaru na pjesmi ‘Drolja’, a pojavljuje se i u spotovima ‘Most’, ‘Jedina’, ‘Ironija’ i ‘Gledaj’ na kojima svira također bas gitaru, a od samog je početka prisutan kao prijatelj i dobronamjerni kritičar.

Album je snimljen u studiju AnTon by Anto Pavić i studiju Rox by Vojkan Runjaić, za mix i mastering zaslužan je studio Rox – Frankfurt Music Academy, muzički producenti su Vojkan Runjaić i Marko Pavić, design je napravio Željko Sarić, a logo Robert Duspara. Debitantsko izdanje Analize umA uredio je Davor Franjić.

ANALIZA UMA FT. ZORAN MIŠIĆ: BUĐENJE [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno