10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Andrijaševci prva općina koja će izgraditi dječji vrtić s bazenom

Više od autora

- vl promo-

Kako smo ranije pisali, za proširenje svojih vrtićkih kapaciteta Općina Andrijaševci jedna je od brojnih jedinica lokalne samouprave koja je za tu namjenu osigurala sredstva Europske unije, no u jednome su ipak posebniji od drugih. Kako piše portal Načelnik.hr, prvi su koji u sklopu rekonstrukcije i proširenja vrtića grade i bazen.

Kroz program Ruralnog razvoja Općina je osigurala 7,5 milijuna kuna za projekt rekonstrukcije i dogradnje vrtića, a to znači kako će postojeći prostor dobiti još dva dnevna boravka pa će ih ukupno imati četiri, prateće prostorije (sanitarni čvor, garderobe) te ured ravnateljice, prostorije za odgajatelje, prostorije čajne kuhinje i ostave. Završetak radova na vrtiću predviđen je za kraj veljače 2023. godine kada će u vrtić krenuti još dvije dodatne skupine djece čime će se zadovoljiti potrebe za vrtićkim smještajem na području Općine.

„Proširenje vrtića jedna je od dobrih vijesti u ova teška vremena. Naime, pokazala se potreba za dodatnim kapacitetom, trebao nam je prostor za još dvije odgojne skupine. Riječ je o vrlo vrijednom projektu s iznosom od 6,6 milijuna kuna s PDV-om samo za izgradnju i još oko 1,2 milijuna kuna za opremanje. Nadam se kako ćemo uskoro  imati dovršenu i potpuno opremljenu najmoderniju zgradu u općini”, rekao je načelnik Ante Rajković dodavši kako projekt obuhvaća i adaptaciju postojećeg prostora ispod krova koji će nakon preuređenja služiti kao uredi, arhiva, ostava i strojarnica.

Foto: Općina Andrijaševci

Rekonstruirani i postojeći dio bit će funkcionalno povezani kao jedna cjelina te će se u adaptirani prostor ispod krova pristupati s kata novo projektiranog dijela zgrade preko spojnog hodnika.


Ukupna neto površina vrtića bit će 666,44 m2, a zajedno s rekonstrukcijom dječjeg vrtića odvija se i izgradnja dječjeg bazena i uređenje dječjeg igrališta s 270 m2 antistres podloge za polaznike te opremanje vrtića. Recimo i kako će Dječji vrtić Bambi imati i interaktivnu senzornu sobu opremljenu odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju čula sluha, vida , dodira i mirisa. Boravak u senzornoj sobi, naime, omogućava djeci razvijati senzorne vještine koje će im biti potrebne za život.

Inače, vrtić Bambi trenutno pohađa 64 djece, 23 djeteta ide u predškolu, a njih 18 koji su trenutno na listi čekanja idu u poslijepodnevne radionice tri puta tjedno. Vrtić je, u partnerstvu s Općinom Andrijaševci, početkom ove godine kroz projekt „Vrtić i obitelj prijatelji“ osigurao milijun kuna iz EU fondova za unaprjeđenje svoga rada. Uz uvođenje novih programa (engleski i sportski program) roditeljima je svakako najvažnija promjena nabolje produženje radnog vremena do 20.30 sati. Podsjetit ćemo i kako u vrtiću radi stručni tim kojeg čine psiholog, pedagog logoped i zdravstveni djelatnik.

Foto: Općina Andrijaševci

Kako pojašnjava načelnik Rajković, uz ulaganje u vrtić, Općina Andrijaševci nizom mjera pomaže svojim mladim obiteljima – financiraju nabavku radnih bilježnica i bilježnica školarcima, sufinanciraju školsku prehranu i prijevoz učenicima srednjih škola, maturantima osiguravaju besplatne pripreme za državnu maturu, studentima stipendije do čak 4.000 kuna, a mladim obiteljima sufinanciraju kupnju prve nekretnine iznosom od 20 tisuća kuna.

Naknade za bebe u Andrijaševcima iznose 3.000 za prvo i drugo dijete u obitelji, 5.000 za treće, 10.000 za četvrto i 20 tisuća kuna za peto i svako sljedeće dijete. Osim toga, potiču i izvrsnost pa redovno nagrađuju svoje najbolje učenike, sportaše i umjetnike.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno